Glanda tiroida controlează procesele metabolice ale organismului. Produce hormoni tiroidieni care reglează multe funcții biologice și asigură menținerea sănătății adecvate. Când glanda tiroidă devine lentă sau hiperactivă, poate duce la multe probleme.
Una dintre cele mai bune modalități de a asigura funcționarea optimă a glandei tiroide este prin alimentele pe care le consumăm. Multe componente din dieta noastră zilnică pot ajuta glanda tiroidă să rămână echilibrată sau să atingă o stare de echilibru dacă nu funcționează corect.
Iată 6 dintre cele mai importante alimente care contribuie la menținerea sănătății tiroidiene:
Face bine la creier, dar distruge dinții. Multă lume o consumă zilnic
1.Spanacul, salata și celelalte legume cu frunze verzi
Sunt surse excelente de magneziu, mineral care contribuie la buna desfășurare a mai multor procese fiziologice. Glanda tiroida nu face excepție, de aceea este bine să vă asigurați zilnic aportul de magneziu prin intermediul alimentației. Simptomele care anunță o carență în acest sens sunt oboseala accentuată, crampele musculare sau aritmiile cardiace.
2. Avocado
Avocado este aproape alimentul minune al nutriției moderne. Plin de antioxidanti, grăsimi bune, fibre și nutrienți esențiali, avocado este o necesitate pentru cei care au tiroida dezechilibrată.
3. Broccoli
Broccoli este bogat în calciu și vitamina C. Ajută organismul să stimuleze metabolismul și este bogat în fibre. Orice ajută la creșterea metabolismului este benefic pentru pacienții cu tiroida. Broccoli crește TEF- Efectul termic al alimentelor, adică crește metabolismul organismului.
4. Fructele de genul merelor, perelor, prunelor și a citricelor
Sunt bogate în pectine, care ajută la detoxifierea organismului de mercur – unul dintre cele mai critice metale care au fost legate de problemele tiroidiene. Afinele, murele, coacăzele, sunt bogate în antioxidanti, iod, seleniu, vitamina D și din acest motiv sunt foarte benefice pentru glanda tiroidă. Ar trebui consumate mai des de persoanele care au probleme cu tiroida.
5. Nuci și semințe
Semințele de dovleac, semințele de floarea soarelui și nucile sunt surse bogate de zinc. Nivelurile scăzute de zinc au fost asociate cu probleme ale tiroidei. Adăugați la salate sau mâncați-le ca gustări pentru a vă umple corpul cu zinc. Nucile braziliene sunt o sursă de seleniu mineral și îmbunătățesc activitatea tiroidei. De asemenea, seleniul ajută la reducerea inflamațiilor și oprește înmulțirea celulelor canceroase.
Este recomandat să mâncați în jur de opt nuci pe zi. Consumul în exces vă poate provoca stări de greață. Semințele de in conțin acizi grași omega 3, zinc, seleniu și iod. Puteți consuma aceste semințe cu un smoothie sau cu cereale.
Ce afecțiuni ascunde pofta de fructe și legume. Ce vrea organismul să-ți transmită
6. Pește
Este o sursă bogată de acizi grași esențiali benefici pentru echilibrul hormonal și funcționarea optimă a glandei tiroide. Studiile arată că persoanele care consumă rar pește sunt mai expuse riscului de a dezvolta afecțiuni ale tiroidei.
Adăugați oricare dintre aceste alimente, pe rând sau toate odată, cât mai des în dietă și veți observa o îmbunătățire considerabilă a funcției glandei tiroide.