Cele mai recente cercetari arata ca 90% din mame, dar si din tati pierd pana la 4 ore de somn in fiecare noapte, in primul an de viata al micutului. Per total, parintii stau treji cu 60 de zile in plus in primele 12 luni, dupa nasterea micutilor, comparativ cu cei care fie au depasit anul intai, fie nu au copii, scrie publicatia de specialitate Ask Mum din Marea Britanie.
Scutecele murdare, foamea si iesitul dintilor sunt principalele trei motive pentru care copiii se trezesc in toiul noptii, adesea in repetate randuri.
In pofida tuturor orelor de somn pierdute, o treime dintre parinti cred ca nu exista nimic mai minunat decat sa petreaca timp cu micutul, chiar si in timpul noptii.
Cu toate acestea, fiecare fiinta umana are nevoie de somn ca sa supravietuiasca si sa functioneze normal. Odata ce oboseala atinge punctul acela in care treburile zilnice sunt prea greu sau imposibil de facut, nu exista alta solutie decat o buna organizare a celor 24 de ore ale zilei incat acestea sa contina, macar intrerupt, cel putin 8-9 ore de somn. In astfel de situatii, parintii, dar mai ales mamicile, apeleaza la parintii lor, adica la bunici, atat pentru a-i ruga sa petreaca timp cu bebelusii, cat si pentru eventuale sfaturi si, bineinteles, sustinere si intelegere venite din partea lor.
Sursa: lyla.ro