Acţiune de amploare a Poliţiei Române, joi, 1 iulie, în Bucureşti şi 15 judeţe din ţară. Oamenii legii fac percheziţii la mai multe firme suspectate de evaziune fiscală. Cinci dintre aceste companii sunt acuzate că ar fi cumpărat fictiv produse software de la două firme din Marea Britanie, pe care le-ar fi exportat fictiv către o firmă din Statele Unite ale Americii (SUA), obţinând, astfel, ilegal rambursări de TVA de aproximativ 900.000 de lei.
Reţeaua infracţională este formată din cinci persoane ce urmează să fie aduse la audieri, în urma descinderilor, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române. Potrivit aceleiaşi surse, anchtetorii au stabilit că în acest caz de evaziune fiscală sunt implicate cinci societăţi comerciale, dintre care două din România, două din Marea Britanie şi una din SUA.
"În fapt, reprezentanţii societăţilor comerciale din România ar fi evidenţiat, în cursul anului 2014, în documentele contabile, operaţiuni de cumpărare fictive de produse software de la societăţile din Marea Britanie, care ulterior erau exportate fictiv către firma din SUA. Valoarea produselor tranzacţionate este estimată, până în prezent, la peste 800.000 de euro", a precizat sursa citată.
Percheziţiile sunt făcute de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Română, cu sprijinul luptătorilor SIAS şi sub coordonarea procurorilor Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.
În paralel, în Bucureşti şi 15 judeţe din ţară au loc alte descinderi la sediile unor societăţi comerciale şi administratorii acestora, suspectaţi de evaziune fiscală în valoare de patru milioane de euro.
Poliţiştii acţionează în această dimineaţă şi la firma cumnatului primarului din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi.
Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, numărul descinderilor se ridică la 58 în Bucureşti şi judeţele Mehedinţi, Arad, Cluj, Bihor, Timiş, Maramureş, Sibiu, Braşov, Călăraşi, Dâmboviţa, Neamţ, Ilfov, Bacău, Mureş şi Satu Mare, fiind vizaţi 47 de administratori de societăţi comerciale.
Sursa citată arată că, în perioada 2008 – 2014, firmele vizate au emis facturi fictive pentru bunuri şi servicii în valoare de 14 milioane de euro, aducând, astfel, un prejudiciu de aproximativ patru milioane de euro.
La această acţiune a Poliţiei Române participă 250 de poliţişti, jandarmi şi forţe de intervenţie rapidă, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, dosarul fiind instrumentat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mehedinţi.