”Chiar dacă acum avem un an cu precipitaţii din abundenţă, chiar dacă semne bune se arată privind evoluţia pandemiei, trebuie să ne gândim şi la siguranţa alimentară.
Vreau să anunţ programul pe care vrem să-l lansăm în luna iunie, un program de 3,2 miliarde de euro bani europeni - măsuri de sprijin pentru investiţii în agricultură în perioada 2021-2024.
Politica agricolă comună 2021-2027 va începe efectiv din 2023 şi avem în aceşti doi ani de tranziţie alocată o sumă de 6,2 miliarde de euro, 3 miliarde sunt plăţile directe, plăţile pe suprafaţă sau pe număr de animale şi 3,2 miliarde sprijin pentru investiţii în activităţi agricole”, a declarat Oros.
Ministrul a precizat că alocarea fondurilor vizează în special prioritățile pentru agricultură.
”Am încercat în aceste măsuri, iar ghidurile sunt în transparenţă decizională, să prindem exact acele nevoi şi priorităţi pe care agricultura românească le are acum, începând de la fărâmiţarea proprietăţilor (...) creşterea asocierii economice între micii producători, creşterea puterii lor de negociere, dezvoltarea pieţelor locale şi promovarea produselor tradiţionale, managementul situaţiilor de risc (...) la prevenirea îmbătrânirii fermierilor şi a personalului care lucrează în agricultură. Săptămâna viitoare o să începem dezbaterile pentru fiecare măsură în parte în judeţe (...), astfel încât fermierii, cei care doresc să aplice, să fie informaţi din timp, iar cei 3,2 miliarde de euro să fie absorbiţi în această perioadă care urmează”, a explicat Oros, într-o conferință de presă.