Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza”
La Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza” din Capitală, candidaţii şi-au depus dosarele înainte de bacalaureat, urmând ca, în zilele de 24 şi 25 iulie, să îşi depună diplomele dacă au reuşit să promoveze examenul de la final de liceu.
Pentru cele 640 de locuri finanţate de la buget şi 155 cu taxă s-au înscris 4.440 de candidaţi, ceea ce înseamnă o concurenţă de 6,9 pe loc.
Concurenţa cea mai mare este, ca şi în anii trecuţi, la Facultatea de Poliţie, unde s-au înscris 2.735 de candidaţi înainte de bacalaureat pentru cele 250 de locuri cu frecvenţă şi 50 de locuri cu frecvenţă redusă. Mai exact, concurenţa ar putea fi de 9,1 candidaţi pe un loc, însă numărul candidaţilor înscrişi va fi recalculat după centralizarea rezultatelor de la bacalaureat.
La Facultatea de Poliţie de Frontieră, pentru cele 80 de locuri au optat 518 absolvenţi de liceu, rezultând o concurenţă de 6,4 pe loc, iar la Facultatea de Jandarmi sunt 70 de locuri pentru care au optat 484 de candidaţi, concurenţa fiind de 6,9 pe loc.
Cea mai grea probă este cea de pregătire fizică, unde anual se pierd aproape 60 la sută dintre candidaţi. "Este o probă dură, pentru că şi meseria impune pregătire riguroasă”, spune prof. Daniel Torje, rectorul Academiei de Poliţie.
În perioada 27 iulie - 3 august vor fi susţinute probele medicală şi sportivă, care sunt eliminatorii. Probele scrise vor fi susţinute în perioada 5-7 august.
Pot participa la concursurile de admitere în Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza” candidaţii care au cetăţenie română şi domiciliul în România, cunosc limba română, scris şi vorbit, au capacitate deplină de exerciţiu şi sunt apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihic. Candidaţii trebuie să fie absolvenţi cu diplomă de bacalaureat, să aibă până în 27 de ani şi înălţimea de minimum 1,65 metri bărbaţii şi 1,60 metri femeile. Cei care vor să devină studenţi la Academia de Poliţie trebuie să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.
Unul dintre cele mai mari avantaje pentru studenţii Academiei de Poliţie este că li se asigură cazarea şi masa pe perioada de pregătire, iar la absolvire, majoritatea au un loc de muncă asigurat în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila”
Înscrierile la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila” Bucureşti se fac până pe 20 iulie. La Medicină sunt 510 locuri finanţate de la buget şi 200 cu taxă, la Medicină dentară sunt 130 de locuri de la buget şi 125 cu taxă, la Farmacie sunt 140 de locuri de la buget şi 100 cu taxă, iar la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală sunt 170 de locuri la buget şi 45 cu taxă.
În total, UMF "Carol Davila" scoate la concurs 950 de locuri finanţate de la buget şi 470 cu taxă, la fel ca în 2015
Concursul de admitere va avea loc în ziua de 25 iulie pentru toate facultăţile UMF. Taxa de înscriere este de 200 lei pentru toate facultăţile şi specializările. Testele vor fi grilă, iar corectarea lucrărilor se realizează imediat după finalizarea probei scrise, în sala de concurs, în prezenţa candidatului.
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA)
SNSPA scoate la concurs 750 de locuri la buget dintre care, la Facultatea de Administraţie Publică, sunt 225 de locuri. La Facultatea de Comunicare Şi Relaţii Publice sunt 200 de locuri, la Facultatea de Management sunt 75 de locuri, iar la Facultatea de Ştiinţe Politice sunt 250 de locuri.
La Facultatea de Administraţie Publică, înscrierile se pot face până pe 23 iulie, iar examenul va fi susţinut pe 26 iulie, fiind tip grilă la una dintre disciplinele, la alegere: Economie, Geografie, Istorie, Limba română, Limba engleză sau Stat şi democraţie. Examenul va conta în proporţie de 80% pentru nota finală, 20% reprezentând media de la bacalaureat.
La Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice înscrierile se pot face până pe 22 iulie. Examen va fi scris, la o disciplină, la alegere între: limba şi literatura română, istorie, psihologie şi economie.
La Facultatea de Management înscrierile se pot face până pe 22 iulie. Examenul, care contează în proporţie de 65% pentru media finală, va fi susţinut pe 23 iulie şi va fi un test grilă, cu întrebări dintr-o singură disciplină, la alegere dintre: Economie, Geografie, Istoria României, Limba engleză sau Matematică.
La Facultatea de Ştiinţe Politice înscrierile s-au făcut online şi s-au încheiat pe 16 iulie, după care au urmat două etape de pretestare pe 18 iulie, cu proba scrisă pentru specializările: ştiinţe politice, relaţii internaţionale şi studii europene, şi pe 19 iulie, interviu pentru specializările sociologie şi psihologie.
Universitatea Bucureşti
La Universitatea din Bucureşti înscrierile se pot face până pe 20 iulie şi, respectiv, 21 iulie în cazul Facultăţii de Drept, iar examenele vor fi susţinute în perioada 21 – 26 iulie, urmând ca rezultatele să fie afişate pe 29 iulie. Universitatea Bucureşti a simplificat procesul de înscriere la admiterea din 2016. Astfel, candidaţii nu mai trebuie să depună copii legalizate ale diplomelor şi ale celorlalte acte necesare, acestea urmând să fie certificate prin confruntarea cu documentele originale de către membrii comisiei de admitere.
Pentru admiterea din acest an, la studii universitare de licenţă, Universitatea din Bucureşti pune la dispoziţia candidaţilor un număr total de 10.400 de locuri la toate cele 19 facultăţi ale sale, dintre care 4.400 de locuri la buget şi 6.000 de locuri cu taxă.
Universitatea Politehnica Bucureşti
Înscrierile la Universitatea Politehnică se pot face până sâmbătă, 23 iulie.
Probele scrise ale examenului de admitere au loc în 25 şi 26 iulie, de la ora 10.00, candidaţii având la dispoziţie două ore pentru rezolvarea subiectelor. În perioadă 23-29 iulie, Universitatea Politehnica din Bucureşti va asigura cazarea gratuită pentru toţi candidaţii din provincie şi pentru câte un însoţitor al acestora, dacă se solicită acest lucru.
Sursa: news.ro