Medicii de la clinica americană Mayo au luat o decizie la limita disperării. Ei și-au dat seama că fetițele pot fi separate pe cale chirurgicală, chiar dacă riscurile erau enorme. În același timp, operația de separare era unica șansă de supraviețuire a fetițelor. În cele din urmă, părinții au fost de-acord ca această operație riscantă să aibă loc.
Personalul medical de la clinică, sub conducerea lui Christopher Moyer, înainte de operație au efectuat o serie de consultații cu cardiologi și chirurgi, scrie perfectmedia.info. Într-un final, la 12 mai 2006 a avut loc intervenția chirurgicală de separare a gemenelor siameze, care a durat 12 ore. Operația a decurs cu succes și deja peste două săptămâni părinții au putut reveni acasă împreună cu fetițele lor.
La 10 ani de la operația de separare, fetițele sunt perfect sănătoase și sunt extrem de active. Practică gimnastică, merg la școală și au mulți prieteni. Fiecare din cele două gemene își afirmă pe deplin individualitatea și nu le place deloc când despre ele se vorbește la plural.
Bineînțeles că fetițele nu-și amintesc de perioada când erau un tot întreg. Dar li se amintește frecvent despre acest lucru de către părinți și jurnaliști. Și Abby, și Isabelle poartă la gât câte un pandantiv pe care este scris ”Una dintr-un milion”.
De asemenea, fetițele recunosc că în pofida faptului că au fost separate fizic, legătura sufletească dintre ele nu s-a pierdut, ba, dimpotrivă, este și mai strânsă. Deseori, se gândesc la unul și același lucru și se înțeleg reciproc fără să fie nevoie de prea multe cuvinte.