"Când avem suspiciuni e de datoria noastră să ne sesizăm, așa cum am făcut și în acestă situație. Am acționat, am făcut testele standard pentru această situație tocmai pentru a vedea exact care este situația. Situația a fost prezentată și am luat măsurile administrative care se impun într-o astfel de situație. În toate spitalele din România și din lume pot fi tot timpul pericole. În continuare, orice spital are datoria de a verifica dezinfectanții pe care îi folosește, precum și multe alte substanțe pe care le utilizează", a spus ministrul Sănătății.
Potrivit acestuia, sistemul de sănătate trebuie să fie schimbat, reorganizare care, însă, necesită o perioadă mare de timp pentru implementare.
"Eu nu pot să fac speculații. În momentul în care se ridică suspiciuni, de fiecare dată vom acționa corespunzător. Tocmai de aceea am făcut această acțiune și nu este una solitară. Nu se face floare cu o primăvară. Vom continua verificările și vom verifica și alte categorii de substanțe. Dincolo de aceste probleme, sigur că rămâne problema de sistem, care nu se rezolvă peste noapte. Este consecința ultimilor 25 de ani. Pentru a reorganiza un sistem atât de mare ai nevoie de minim doi ani. Într-un mandat de un an, care nu vine pentru a susține o campanie electorală, ci pentru a rezolva problemele din sistem, trebuie să-ți faci un plan. De aceea am ales să transformăm strategii în planuri de acțiune, cel pentru infecții nosocomiale, pentru mama și copilul, planul pentru cancer, etc. În momentul în care aceste strategii vor fi puse în aplicare, România va avea instrumentul necesar pentru a reorganiza sistemul de sănătate", a explicat Cadariu.
Totodată, ministrul Sănătății a susținut că dezinfectanții sunt doar o parte dintr-un ansamblu al substanțelor folosite în prevenirea infecțiilor și, de aceea, acestea trebuie supuse periodic testelor standard.
"După cum am anunțat, măsurile pe care le-am luat au fost de la a dubla numărul de controale la a intensifica acțiunea corpului de control. Din punctul meu de vedere, acțiunea ultimelor zile și faptul că în perioada sărbătorilor e Paști lumea s-a mobilizat pentru a putea oferi rezultatele acestor teste recoltate vineri nu poate fi caracterizată ca o poziție la ceea ce se întâmplă. Substanțele acestea se urmăresc în mod standard prin testele acestea pe care fiecare spital este obligat să le efectueze. Chiar în decembrie am făcut o evaluare a acestui sistem și am afirmat că, în mod evident, nu știm câte infecții avem, dar știm că nu se raportează bine, știm că unele teste, unele proceduri, nu sunt respectate, per ansamblu vizavi de infecțiile nosocomiale. Dezinfectanții sunt doar o parte din ansamblul infecțiilor nosocomiale", a spus acesta.
Patriciu Achimaș-Cadariu a subliniat că "fiecare spital nu trebuie să facă altceva decât să-și facă datoria și să respecte legea" pentru a nu mai exista cazuri precum cel al dezinfectanților diluați.
"Un spital nu e un mediu aseptic. Sunt anumite zone care sunt aseptizate. Dezinfectanții reprezintă doar o parte dintr-un lanț foarte mare implicat în prevenirea infecțiilor, care sfârșește cu antibioticele. Toate acestea fac parte din planul de acțiune privind prevenția infecțiilor nosocomiale. Implementarea acestuia va lua timp, sunt realist. Nu pot să vând lucruri doar ca cei care mă privesc să mă aplaude. Știu că aceste lucruri se implementează în luni de zile. Vizavi de dezinfectanți, există acest sistem și este de datoria noastră de a insista ca aceste teste să se repete periodic. Fiecare spital nu trebuie să facă altceva decât să-și facă datoria și să respecte legea", a conchis ministrul Sănătății.