Eugen Simion a vorbit despre schimbările prin care a trecut România în aceşti 25 de ani, comentând atât evenimentele pozitive, cât şi pe cele care au modificat dramatic ţara.
"E o pătrime de secol, sunt 25 de ani. Dacă ne gândim, epoca interbelică a durat mai puţin, dar a rămas un reper. Luat în totalitate, zic că am câştigat ceva fundamental în aceşti 25 de ani. Pare un clişeu, dar nu e: libertatea de a gândi, de a scrie, de a circula în Europa, de a pleca la muncă. E un lucru important, nu trebuie ignorat.
S-a schimbat sistemul. E mai bun? Trăieşte românul mai bine? Nu pot răspunde decât pentru mine şi prietenii mei, câţi mai sunt.
Nu s-au schimbat mentalităţile, asta e foarte important, foarte grav. Suntem de 25 de ani într-o zonă de trecere care nu se mai termină, de tranziţie, nu se aşează ţara în stabilitate. Oamenii politici nu au proiecte, nu îi văd să vină cum spun ei, cu un proiect de ţară, eu prefer să îi spun proiect naţional. Puteam construi în acest timp şosele, dar am făcut câte un km, doi...Am distrus agricultura pentru că era colectivistă, am împărţit pământul, l-am fragmentat. Noi uităm că 40% din populaţie se află la ţară.
Doar doi la sută dintre tinerii care ajung în universităţi vin de la ţară. A apărut o lege care desfiinţează şcolile în satele în care nu sunt 300 de elevi. Spiru Haret, împreună cu Carol I, au modernizat România...
Satul românesc e altceva decât o localitate oarecare. E baza naţiunii şi a spiritului nostru. Şi-a pierdut din importanţă, civilizaţia a evoluat....Satul românesc a existat cât timp a existat o şcoală, o biserică şi o primărie acolo".