La 19 ani, Elizabeth a renunțat la Universitatea Stanford pentru că știa că banii de taxă pot fi folosiți mult mai bine - pentru a schimba viețile oamenilor. Înainte de a pleca, aceasta i-a spus profesorului său de chimie că vrea să dezvolte o tehnologie care „va ajuta umanitatea la toate nivelele, indiferent de zonă geografică, etnie, vârstă sau sex”.
Cu binecuvântarea sa, studenta a început să muncească la o tehnologie care să facă analizele de sânge mai ușoare. Ea însăși ura acele și dorea să facă analizele mai puțin dureroase, mai ieftine și accesibile tuturor.
Într-un final, Holmes a găsit soluția - cu o simplă împunsătură putea lua suficient sânge de la o persoană pentru analize, stocându-l apoi într-un nanocontainer. Tehnologia îi permite să ia mai puțin sânge de la orice persoană, chiar și de la una care se ferește de ace în mod normal. În plus, în loc ca rezultatele să vină săptămâni mai târziu, tehnologia ei presupune eliberarea lor la farmacie, în câteva ore (acolo unde se și realizează testul).
Acum, realizarea ei s-a transformat într-o companie de succes în valoare de 9 miliarde de dolari, dar succesul se măsoară altfel, spune ea: „Avem succes dacă facem o diferență în viața fiecărei persoane. Scopl nostru e să le oferim oamenilor accesul la cele mai de bază analize când vor și când trebuie”.