Şeful Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat, miercuri seară, pentru MEDIAFAX, că riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş, la peste 2.000 de metri altitudine, este mare, respectiv gradul patru pe o scară de la unu la cinci, nivel de risc care se va menţine şi în zilele următoare.
Acesta a precizat că, pentru prevenirea accidentelor montane, recomandă turiştilor să nu urce pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a Munţilor Făgăraş şi, de asemenea, să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă.
Adrian David a precizat că stratul de zăpăda la Bâlea Lac măsoară 114 centimetri şi este extrem de instabil, în ultimele 24 de ore înregistrându-se "o avalanșă de mari dimensiuni”.
"În cursul zilei de ieri (marţi - n.r,) în zona Bâlea s-a produs o avalanşă care, din fericire, nu a surprins nicio persoană, dar care reprezintă un indicator important al stabilităţii stratului de zăpadă. Avalanşa a avut loc într-o zonă în care se schiază foarte mult. Stratul de zăpadă pe linia de rupere avea peste un metru şi jumătate şi a curs zăpada până la nivelul solului, în condiţiile în care acest strat s-a încărcat cu apă prin topirea zăpezii", a declarat Adrian David.
Potrivit acestuia, avalanşa a pornit din partea superioară a Căldării Bâlea, de pe versant, şi a curs până în zona plată, la poalele versantului, în parcare.
David a precizat că turiştii care se deplasează în zona montană trebuie să fie echipaţi specific perioadei de iarnă, dar şi cu echipament de salvare din avalanşă - sondă de avalanşă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă.