Datele Biroului European de Statistică arată că în luna aprilie, coşul de cumpărături al europenilor a scăzut cu 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Românii însă au tăiat 10% la sută din produsele alimentare.
Aceleaşi date indică faptul că în România, declinul vânzărilor a început din februarie, după ce în ianuarie, comerţul cu alimente crescuse cu 9,5 procente faţă de luna precedentă. Aşa se face că în aprilie, România înregistrează cea mai mare scădere a vânzărilor din Uniunea Europeană, urmată de Bulgaria şi Estonia.
Există însă şi state în care cumpărătorii nu au ţinut cont de criză şi au continuat să îşi umple coşurile cu alimente. Este vorba de Finlanda, Suedia şi Slovenia. Şi studiile de piaţă ale companiilor de cercetare arată o scădere a consumului în România. De exemplu, ultima cercetare ISRA CENTER arată că, în general, pensionarii şi salariaţii cu venituri mici mănâncă mai rar mezeluri, dulciuri şi conserve. Iar când merg la cumpărături, aleg cu grijă ofertele la preţ scăzut şi mărcile cât mai ieftine.
Un alt studiu, al companiei Nielsen, relevă că cei mai mulţi dintre consumatori se limitează la cumpărarea produselor de strictă necesitate.