Cel puţin asta susţin liderii mai multor organizaţii ale societătii civile, care contestă construirea unui bloc de 70 de metri înălţime, pe Bulevardul Iancu de Hunedoara.
Acesta nu e singurul proiect contestat de ONG-uri.
Una dintre clădirile gigant care ar putea crește chiar în inima Capitalei este un turn de 200 de metri. Deşi este spectaculos ca proiect, arhitectul şef al Bucureştilor spune că ar putea fi prea mare contrastul cu restul clădirilor din zonă. În plus, nici legea nu permite ridicarea unor construcţii atât de înalte în zonele protejate. Proiectul prevede construirea unui turn de 58 de etaje pe un teren de 5000 de metri pătraţi.
Turnul ce ar urma să adăpostească un hotel de cinci stele, apartamente de lux, un cazino şi spaţii comerciale ar trebui să fie construit la doi paşi de Piaţa Română, între Calea Dorobanţi, strada Mihai Eminescu şi strada Ernest Broşteanu.
Proiectul, realizat de una dintre cele mai cunoscute arhitecte din lume, Zaha Hadid, se află încă în dezbatere. De altfel, la comisia tehnică de urbanism a Primăriei sunt în total în discuţii 20 clădiri cu înălţimi cuprinse între 100 şi 135 de metri. Și asta nu este singura piedică.
Înainte de a fi construiţi, zgârie norii din Bucureşti au fost doborâţi de criză. Dezvoltatorii au abandonat mai multe proiecte din cauza dificultăţilor financiare. Unul dintre proiectele spectaculoase care va rămâne pentru moment doar pe hârtie este turnul de birouri din zona bulevardului Barbu Văcărescu.
Clădirea care urma să abiă 36 de etaje necesita investiţii de 200 de milioane de euro. Un alt proiect suspendat este, se pare, şi Ana Tower, o investiţie de peste 80 de milioane de euro, în zona de nord a Capitalei. La începutul anului, consilierii Capitalei au aprobat primul proiect de peste 100 de metri. Este vorba de un bloc turn ce va fi ridicat în sectorul 6 şi va măsura 116 metri. dacă investitorul va reuşi să finalizeze proiectul.