Întâlnirea cu sindicatele din Educaţie, la care au participat şi premierul Emil Boc şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a avut ca scop prezentarea proiectului pentru noua lege a învăţământului.
Preşedintele Băsescu a calificat soluţiile Comisiei prezidenţiale pentru învăţământ ca fiind temeinice şi a declarat că criza nu e o scuză pentru abandonarea proiectelor.
"Criza economică nu este o scuză pentru abandonarea proiectelor, lipsa bani lor nu poate justifica nici lipsa ideilor, nici amânarea propunerilor legislative în ce priveşte educaţia", a spus Traian Băsescu.
"Educaţia şi cercetarea sunt parte a soluţiilor de ieşire din criză şi nu parte a problemei", a adăugat Băsescu.
Preşedintele nu a evitat să critice sistemul de învăţământ din ultimii doi ani. "Evaluările de anul acesta ale structurilor de evaluare europene şi mondiale au confirmat decăderea dramatică a calităţii sistemului de educaţie românesc, evaluările foarte severe ale comisiei, din raportul din 2007, fiind consolidate prin evaluările internaţionale din acest an. Aş face aprecierea absolut corectă că evaluările din acest an au prezentat o situaţie chiar mai rea decât cea evaluată de comisie în 2007", a spus Băsescu.
Traian Băsescu a menţionat principiile pe care se bazează legile propuse pentru învăţământul preuniversitar, universitar şi pentru educaţia permanentă.
Astfel, preşedintele a numit principii ca formarea competenţelor, centrarea şcolilor şi universităţilor pe elev şi, respectiv, pe student. se susţine competiţia în sistem şi se premiază câştigătorii, se întăresc măsurile pentru respectarea eticii universitare.
"Un aspect important este că se descentralizează finanţarea şcolilor. În sfârşit se descentralizează conducerea şi se întăreşte controlul. Pe de o parte, şcoala se descentralizează, dobândind un nivel tot mai mare de autonomie, pe de altă parte controlul Ministerului se întăreşte", a spus Băsescu.
Băsescu spune că îi pasă de protestele dascălilor şi se simte responsabil că nu s-au mărit salariile.
Preşedintele a precizat că, deşi scopul întâlnirii de la Cotroceni a fost prezentarea soluţiior Comisiei privind sistemul de învăţământ, îi pasă de protestele anunţate de reprezentanţii dascălilor.
"Îmi pasă în primul rând de elevii care sunt batjocoriţi fără să aibă vreo vină, dacă este o dispută, este între obligaţia asumată de partidele politice de a mări salariile profesorilor şi profesori, care nu au primit această mărire. Îmi asum şi eu în parte această responsabilitate, dar nu trebuie făcuţi copiii să sufere", a subliniat şeful statului.
De altfel, Băsescu a ţinut să clarifice o afirmaţie făcută de liderul Alma Mater, Răzvan Bobulescu, care, la ieşirea de la discuţii, a precizat, întrebat ce a spus şeful statului despre protestele dascălilor: "Ne-a zis că nu-i pasă, că putem să facem ce vrem, asta a zis domnul preşedinte Băsescu".
Preşedintele a precizat că, cadrul discuţiilor, a afirmat că nu îi poate opri pe sindicalişti să protesteze, pentru că sunt oameni liberi şi au dreptul la opţiuni proprii. "Nu vă pot opri, nu am ce să fac, este opţiunea dumneavoastră, sunteţi oameni liberi, dar nu pot să nu fac apel la responsabilitate faţă de copii, dacă sistemul de educaţie are ca principal actor elevul", a susţinut Băsescu.