Din 1990 şi până în prezent, peste 62.000 de români au murit în evenimente rutiere. Informaţiile au fost strânse de la Poliţia Rutieră, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Transporturilor. REALITATEA.NET a făcut o listă cu cele mai şocante cazuri de anul acesta.
13 persoane au murit în apropiere de comuna Scânteia, judeţul Iaşi
Unul dintre cele mai cumplite accidente feroviare produse în România a avut loc în apropiere de comuna Scânteia, în judeţul Iaşi. 13 persoane şi-au pierdut viaţa, în luna august, după ce un tren s-a ciocnit de un microbuz. Şoferul microbuzului nu a respectat semnalele acustice de la trecerea peste calea ferată şi a fost surprins de tren.
8 persoane şi-au pierdut viaţa în urma unor accidente feroviare, în judeţele Bacău, Bihor, Gorj şi Timişoara
În luna iulie, un bărbat şi trei copii şi-au pierdut viaţa după ce maşina în care se aflau a fost lovită de un tren, la o trecere de cale ferată din localitatea Budieni, judeţul Gorj. După două săptămâni, alte două persoane, au fost rănite într-un accident feroviar. O maşină a fost lovită de tren în localitatea Lugoj.
În luna noiembrie, un tren personal a deraiat la Comăneşti, judeţul Bacău. Vinovat de accident a fost şoferul unui tir care a trecut fără să se asigure pe calea ferată. Tot în luna noiembrie, o femeie şi doi bărbaţi au murit pe loc după ce maşina în care se aflau a fost izbită în plin de un tren. Accidentul s-a petrecut în judeţul Bihor, într-o localitate situată la 5 km de Oradea. Şoferul autoturismului a ignorat semnalele vizuale şi sonore care au anunţat trecerea unui tren.
Grav accident feroviar în apropierea haltei Mârşa, din judeţul Sibiu. Un tânăr de 25 de ani a ajuns, în luna august, în comă la spital după ce maşina pe care o conducea a fost spulberată de un tren. Maşina a fost lovită în plin de Săgeata Albastră care circula pe ruta Braşov - Craiova.
Microbuze implicate în accidente mortale
Cinci persoane au murit în luna octombrie la Rupea, în judeţul Braşov. Microbuzul în care se aflau s-a izbit de un TIR staţionat pe marginea drumului. Tot în luna noiembrie, trei persoane au fost rănite într-un accident pe DN17, judeţul Bistriţa-Năsăud. Microbuzul în care se aflau acestea a derapat şi s-a răsturnat în şanţul de la marginea drumului.
Teribilism la volan, în Capitală
Două tinere şi-au pierdut viaţa, iar şoferul a scăpat doar cu zgârieturi, în urma unui accident grav ce a avut loc în luna noiembrie în centrul Capitalei. Maşina de lux în care se aflau cei trei s-a rupt în două, după ce a intrat cu viteză mare într-un stâlp.
De la nuntă pe patul de spital
15 persoane care se întorceau de la o nuntă au fost implicate, în luna august, într-un accident petrecut în localitatea Folteşti, judeţul Galaţi. Microbuzul a intrat pe contrasens şi a acroşat o maşină în care se aflau doi pasageri. Ambele maşini au ajuns într-un şanţ de pe marginea drumului. Şoferul microbuzului nu deţinea licenţa de transport pentru persoane, iar în ultimele luni primise mai multe sancţiuni rutiere.
Trei accidente feroviare în mai puţin de 24 de ore
Trei accidente feroviare s-au produs în luna septembrie, în mai puţin de 24 de ore, din vina şoferilor care nu au respectat semnalele luminoase de la trecerile peste calea ferată.
În primul accident, din judeţul Dolj, locomotiva şi opt vagoane ale unui tren accelerat au deraiat. Ministrul Transporturilor, a lansat ipoteza că şuruburile care fixau şina erau desfăcute. Conductorul trenului a declarat că circula cu viteză regulamentară (100 km/oră) şi că nu a avut niciun obstacol în faţă. Un al doilea accident s-a produs în Dâmboviţa, la Gura Ocniţei. Un marfar a lovit un camion încărcat cu cărămidă. Şoferul a reuşit să sară din cabina autocamionului înainte de impact. Tot pe 21 septembrie, un al treilea accident feroviar s-a produs în Boju, judeţul Cluj. 36 de vagoane încărcate cu produse petroliere au deraiat.
Pe o hartă a \"drumurilor morţii\", în 2009, cele mai multe evenimente rutiere s-au produs în judeţele Bacău, Buzău, Hunedoara, Covasna, Suceava, Maramureş şi Sălaj, potrivit Poliţiei Rutiere.