"România, o ţară săracă din Balcani, cu 22 de milioane de locuitori, care s-a alăturat Uniunii Europene în urmă cu doi ani, se luptă cu o cultură a corupţiei înrădăcinată de deceniile de comunism, când românii stăteau la cozi interminabile pentru alimentele de bază şi foloseau mita pentru a obţine produse şi servicii", explică publicaţia americană.
Cazul care le-a atras atenţia jurnaliştilor este cel al Alinei şi Ionuţ Lungu, părinţi ai căror copil s-a născut cu leziuni cerebrale grave, după ce medicii au întârziat să-i ofere asistenţă mamei aflată în travaliu. Cotidianul spune că în ciuda mitei oferită de părinţi atât ginecologului, cât şi asistentei medicale, Alina Lungu şi fiul său au fost victima neglijenţei unui sistem medical corupt. (Citeşte mai multe despre cazul Sebastian Lungu)
Mita a infectat fiecare nivel al sistemului sanitar românesc, continuă The New York Times, citând interviuri cu doctori, dar şi cu pacienţi ce se declară "disperaţi".
"Românii spun că ciubucul de zi cu zi le afectează vieţile, iar abuzurile cele mai grave se regăsesc în sistemul sanitar", mai scrie publicaţia americană.
The New York Times aduce şi alte exemple de neglijenţă medicală şi subliniază că România este a doua în topul ţărilor corupte din UE, după Bulgaria, şi este în vizorul instituţiilor europene pentru tergiversările din sistemul judiciar.