Apa este pricipalul constituent al organismului nostru şi este esenţial pentru o bună funcţionare a acestuia.
"Necesarul de apă trebuie individualizat pentru fiecare organism în parte. De asemenea, pentru acelaşi organism nevoile diferă în funcţie de mai mulţi factori: starea de sănătate, cât de activi sau inactivi suntem, alimentaţia, zona în care locuim sau călătorim. În concluzie, nu există o formulă comună pentru noi toţi care să stabilească necesarul de apă zilnic. Dar putem să aproximăm cantitatea de apă necesară organismului nostru ţinând cont de pierderi şi de aport", a declarat pentru REALITATEA.NET, medicul nutriţionist, Oana Braga.
Apa reprezintă aproximativ 60% din greutatea noastră corporală. Orice sistem din corpul nostru este dependent de apă. Ajută la eliminarea toxinelor din organism, transportă nutrienţii necesari tuturor celulelor, asigură un mediu umed benefic anumitor organe şi tesuturi (nas, ureche, gât).
"Lipsa de apă în organism conduce la deshidratare, o stare care se traduce prin imposibilitatea organismului de a-şi îndeplini funcţiile normale. Chiar şi o deshidratare uşoară poate duce la o stare generala proastă, la astenie fizică", a explicat medicul nutriţionist.
"Organismul unui adult pierde apă prin respiraţie, perspiraţie, urină şi tranzit intestinal. Astfel, suntem nevoiţi să asigurăm zilnic un aport de apă care să completeze pierderile fiziologice, plus cele care apar în situaţii speciale (episoade diareice, transpiraţie excesivă sau febră). Prin urină pierdem aproximativ 1.3-1.5 litri de apă pe zi (înlocuite de şase cani de apă), prin respiraţie, perspiraţie, transit intestinal, pierdem înca 0.8-1 de litri pe zi (înlocuite de patru căni de apă)", a precizat aceasta.
O alimentaţie echilibrată asigură 20% din cantitatea de fluide ingerate într-o zi. "În concluzie, un consum de doi litri de apa pe zi (aproximativ opt căni), plus o alimentaţie echilibrată asigură necesarul zilnic de apă pentru majoritatea indivizilor. În situaţii speciale (enumerate mai sus), necesarul de apă creşte în funcţie de pierderi", a spus Oana Braga.
"Este bine să consumăm cantitatea de apă propusă pe parcursul zilei, mai puţin în timpul mesei. Nu se recomandă să bem apă în timpul mesei datorită îngreunării procesului de digestie. De asemenea, ultimul pahar de apă ar fi bine să fie consumat cu cel puţin două ore înainte de culcare", a conchis aceasta.