"Este vorba de comuna Brăhăşeşti, în care patru platforme sunt încă neînchise, comuna Matca cu o platformă, comuna Vânători cu două platforme, comuna Scânteieşti cu două platforme, comuna Fârţăneşti cu o platformă şi comuna Vârlezi cu o platformă", a declarat Nicolae Guţanu, comisar de mediu.
Primarii acestor localităţilor susţin că nu au închis gropile de gunoi şi nu le-au suplinit cu servicii comunale de salubritate pentru că nu au avut bani. Obligaţia de a acoperi platformele de gunoi în 2009 este, însă, asumată şi cunoscută de autorităţile române de aproape patru ani.
Comisarii de mediu pregătesc un control în judeţul Galaţi, unde vor verifica salubritatea cursurilor de apă şi a căilor de comunicaţii. Simultan, vor inspecta şi cele 11 platforme de gunoi. Dacă ele vor funcţiona şi la data controlului, cele şase primării vor fi amendate pe loc. Sancţiunile pot ajunge până la 100.000 de lei.
În judeţul Galaţi funcţionau peste 200 de rampe de gunoi neconforme cu prevederile europene în materie de depozitarea deşeurilor. Mai mult de 90% dintre ele au fost închise până la 16 iulie - termenul fixat de autorităţile de mediu.
Primăriile care au închis rampele de gunoi au semnat contracte cu operatorii de salubritate din judeţ. Contra unei sume de bani, aceste firme colectează deşeurile din localităţi şi le transportă la cea mai apropiată platformă de gunoi autorizată.