Premierul Emil Boc şi miniştrii cabinetului au participat la şedinţa celor două camere ale Parlamentului. La începutul dezbaterilor asupra moţiunii, care au durat mai bine de trei ore, au fost înregistraţi 432 de senatori şi deputaţi prezenţi, din totalul de 471. Şedinţa este condusă de preşedinţii celor două Camere, Mircea Geoană şi Roberta Anastase. La început reuniunii a fost aprobată ordinea de zi, pe care se află moţiunea de cenzură.
Primul parlamentar care a luat cuvântul a fost liberalul Eugen Nicolăescu, reprezentant al semnatarilor moţiunii.
L-a urmat la tribună primul-ministru Emil Boc. Premierul a acuzat că "depunerea moţiunii este un mod de a bloca Legea pensiilor. Coaliţia PSD - PNL a decis să blocheze reforma pensiilor". Potrivit premierului, atât PSD, cât şi PNL "vor să păstreze privilegiile parlamentarilor".
A urmat preşedintele Senatului şi şef al PSD, Mircea Geoană. Liderul social-democrat a afirmat că România are în momentul acesta cea mai proastă echipă de guvernare economică din ultimii 20 de ani. Geoană a declarat că moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie împotriva Guvernului Boc II nu are legătură cu Legea pensiilor.
Imediat după Mircea Geoană, a susţinut un discurs Crin Antonescu. Preşedintele PNL a înfierat în discursul său practica PD-L de a cumpăra parlamentari şi a acuzat acest partid de faptul că duce mai departe viciile politicii româneşti. Antonescu a spus că acest guvern va cădea pentru că a ratat tot şi că parlamentarii trebuie să voteze moţiunea cu gândul la viitor.
Au urcat la tribuna Parlamentului, pe rând, reprezentantul UDMR Kelemen Hunor, democrat-liberalul Cezar Preda şi social-democratul Titus Corlăţean, liberalul Varujan Vosganian, democrat-liberalul Ioan Oltean.
Deputatul UDMR Kelemen Hunor a anunţat în plen că partidul său va vota pentru moţiunea de cenzură pe care au iniţiat-o alături de PNL, denunţând încălcarea principiilor democratice ale statului de drept de către un "Guvern interimar" care îşi depăşeşte atribuţiile constituţionale.
Fostul prim-ministru al României, liberalul Călin Popescu Tăriceanu, l-a criticat pe actualul premier Emil Boc pentru discursul susţinut marţi în faţa Parlamentului şi a ţinut să-i amintească acestuia că marţi, în Parlament, este dezbătută moţiunea de cenzură împotriva guvernului său. "Îl rog pe premier să se trezească: nu a venit la asumarea răspunderii", i-a transmis Tăriceanu primului-ministru Emil Boc.
Moţiunea "11 împotriva României" a fost semnată de 124 de parlamentari PNL, UDMR şi PSD şi se referă la componenţa actuală a Cabinetului Boc, format din zece miniştri şi premier.
"Prin această moţiune am vrut să atragem atenţia Guvernului asupra situaţiei politice, crizei economice, sociale şi morale în care se află România astăzi, de lipsa de legitimitate şi de reprezentativitate a actualului Guvern şi ca un semnal al derapajului continuu pe care actuala putere Băsescu-Boc îl are", a declarat fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu.
Moţiunea de cenzură a fost citită joi în plenul Parlamentului, după un scandal care a durat mai bine de o oră. Parlamentarii PD-L au refuzat în două rânduri să participe la şedinţa de plen unde avea loc prezentarea documentului.
Guvernul Boc a fost demis.
Moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie împotriva Guvernului Boc II a fost adoptată. 254 de parlamentari au votat pentru moţiunea de cenzură, în timp ce 176 au respins-o, a anunţat deputatul PNL Dan Radu Ruşanu.