Acești oameni sunt cunoscuți drept „toxici”, și îi întâlnești peste tot: la locul de muncă, în cercul de prieteni sau chiar la tine acasă. Se strecoară în viața ta pe nesimțite și, înainte să-ți dai seama, relația voastră devine prea avansată ca să mai poți ieși din ea, scrie Lyla.
Toxicii te supără cu comentariile lor și seamănă în sufletul tău sămânța îndoielii de sine. Judecă, manipulează, persecută. Sunt ca fetele din Mean Girls, viarianta modernă și, deci, evoluată. Din păcate, cercetările arată că relația cu acest tip de oameni nu te afectează doar emoțional, ci îți pune în pericol chiar și sănătatea fizică.
Cum recunoști comportamentul toxic
Precum zilele săptămânii, păcatele capitale și piticii Albei ca Zăpada, tipurile de prieteni toxici sunt 7 la număr. De la persecutorul din birou, până la un membru al familiei care face o dramă din orice, fiecare dintre aceste relații toxice vine cu niște caracteristici specifice. Dar toate au un lucru în comun: sunt extrem de obositoare.
În timp ce o relație frumoasă te face să te simți „acasă”, te motivează să fii cea mai bună versiune a ta, îți crește stima de sine și activează hormonii fericirii, o relație disfuncțională îți este dăunătoare din toate punctele de vedere.
Dr. Helen McGrath, psiholog și profesor în cadrul Universităților Deakin și RMIT, spune că mulți dintre oamenii care sunt descriși ca „toxici” suferă, de fapt, de o tulburare de comportament — fie sunt narcisiști, fie antisociali. „Acestea nu sunt boli psihice, ci consecințe ale incapacității de adaptare în societate, ale unei gândiri inflexibile sau ale neputinței de a empatiza cu ceilalți.
Toate aceste trăsături negative se răsfrâng asupra oamenilor cu care lucrează sau interacționează zi de zi”, spune McGrath. „Deși semnele sunt de obicei subtile și dificil de recunoscut, odată ce conștientizezi că cineva are un comportament toxic, trebuie să analizezi atent care sunt costurile menținerii acestei relații. Cel mai probabil, persoana în cauză nu se va schimba, iar tu trebuie să te gândești la propriul bine”.
Cei 7 toxici
Psihologul Marianne Love, care lucrează în cadrul institutului Aspire Health&Psychology, și consilierul Anky Balfoort, de la Cohesive Coaching, ne ajută să înțelegem cu cine avem de-a face.
1 Persecutorul – Vrea să domine ca să pară puternic
„Persecutorul poate să-ți dărâme chiar fundația încrederii de sine. Aceștia tind să caute punctele slabe ale unei persoane și să le exacerbeze”, spune Love. Ai un persecutor în birou? Studiile arată că nu ești singură. La nivel global, un procent semnificativ de oameni spun că se confruntă cu cel puțin o persoană care îi terorizează la locul de muncă.
2 Egoistul – E întotdeauna vorba numai despre el
Indiferent ce se întâmplă în viața ta, oamenii ăștia au întotdeauna o poveste mai bună. „Dacă tocmai ai reușit să obții un job promițător, Egoistul te va felicita, apoi îți va spune că a obținut o oportunitate mai bună decât a ta săptămâna trecută”, spune Balfoort.
3 Criticul – Te va privi de sus
„Criticul va găsi întotdeauna un motiv ca să te judece și să te facă să te simți inferioară sau, mai rău, că e ceva în neregulă cu tine”, spune Balfoort.
4 Manipulatorul – Încearcă să te controleze și e gelos
„Manipulatorii sunt dominați de frică, nesiguranță și obsesia de a deține controlul, proiectându-și paranoia asupra celor cu care interacționează. Se hrănesc cu vulnerabilitățile celor din jur”, explică Love.
5 Dependentul – E dependent de comportamentul negativist
„Oricât de mult ai încerca să-i ajuți pe acești oameni, mai devreme sau mai târziu vor ajunge să repete comportamente toxice din trecut. E adevărat ce se spune — nu poți ajuta pe cineva care nu vrea să fie ajutat”, explică Balfoort.
6 Pesimistul – Paharul e întotdeauna pe jumătate gol
„Oamenii negativiști sunt vampiri de energie. Oricât de fericită și pozitivă ai fi, până la urmă te vor trage în jos”, spune Balfoort. Emoțiile sunt contagioase, iar energia negativă poate fi transferată cu ușurință către altcineva.
7 Dramaticul – Este bârfitorul grupului
„Dramaticul iubește să fie în centrul atenției”, spune Balfoort. „Experiențele tale vor părea pur și simplu insipide în comparație cu ale sale.”
Cum faci față unei persoane toxice
Să spui adio nu e niciodată ușor, însă situația se complică și mai mult dacă vorbim despre un membru al familiei sau un coleg de birou. Balfoort spune că trebuie să înveți să controlezi situația cât de bine poți.
„Cel mai important: încearcă să limitezi cât mai mult contactul cu această persoană. Nu poți să controlezi comportamentul ei, dar poți să controlezi felul cum reacționezi tu la acesta”.
Dacă vorbim despre familie, nu-i mai suna atât de des și petrece mai puțin timp cu ei. În cazul unui coleg, limitează interacțiunea și dezvoltă alte prietenii.
„Înconjoară-te de oameni cu care ai interese comune și care îți ridică stima de sine”, spune Love. „Să fii în preajma oamenilor pozitivi și generoși e cheia pentru un mental sănătos și fericit”.