Preşedintele CSM va primi o indemnizaţie lunară brută egală cu cea a preşedintelui ÎCCJ, respectiv cu cea a preşedintelui României şi a şefilor celor două Camere ale Parlamentului, Ministerul Muncii introducând astfel cea de-a 5-a funcţie plătită cu 15 salarii minime brute pe economie.
"Pe perioada mandatului, preşedintele şi vice-preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) primesc o indemnizaţie brută lunară egală cu cea a preşedintelui, respectiv a vice-preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ)", se arată în articolul 133 al proiectului Legii unice a salarizării în sectorul bugetar, obţinut de NewsIn.
Totodată, "membrii aleşi ai CSM, care au funcţia de judecător sau procuror, cu excepţia celor prevăzuţi anterior, primesc lunar pentru activitatea desfăşurată o indemnizaţie brută lunară egală cu cea a unui preşedinte de secţie al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie".
Proiectul legii unice de salarizare a bugetarilor mai prevede ca membrii CSM să beneficieze de o indemnizaţie de mebru egală cu 25% din indemnizaţia brută lunară a judecătorului de la ÎCCJ.
Pe de altă parte, "membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile beneficiază de o indemnizaţie de membru egală cu 50% din indemnizaţia brută lunară a judecătorului de la ÎCCJ", se mai arată în proiect.
Noua grilă analizată, marţi, în guvern prevede ca un judecător cu grad de ÎCCJ să aibă un coeficient în grila de salarizare cuprins între 7,09 şi 8,86 salarii minime pe economie, iar un procuror şef în cadrul DNA şi DIICOT să câştige 11,4 salarii minime pe economie, respectiv 6.840 lei, calculat la salariul minim actual de 600 lei.
Totodată, preşedinţii Curţii de Apel şi ai Curţii Militare de Apel Bucureşti ar urma să câştige 6.570 lei (echivalentul a 10,97 salarii minime), în timp ce un judecător cu grad de curte de apel ar urma să câştige între 3.858 lei şi 4.824 lei, având coeficienţi cuprinşi în grilă între 6,43 şi 8,04.
Un judecător cu grad de judecătorie şi un procuror cu grad de parchet de pe lângă judecătorie cu o vechime de peste 3 ani ar urma să câştige între 2.940 lei şi 3.678 lei, coeficienţii fiind cuprinşi între 4,9 şi 6,13.
Potrivit proiectului de lege, judecătorii şi procurorii cu vechime de 2-3 ani ar urma să aibă un salariu de încadrare de cel puţin 2.100 lei, în timp ce un auditor de justiţie cu o vechime mai mică de 2 ani va avea un salariu de încadrare de 1.620 lei.