Şedinţa a început în prezenţa a 326 de senatori şi deputaţi din totalul de 471. Citirea moţiunii de cenzură a început cu peste o jumătate de oră întârziere faţă de ora anunţată iniţial, iar în băncile rezervate membrilor Guvernului nu s-a aflat niciun membru al Cabinetului Boc. Textul moţiunii de cenzură a fost citit de viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu.
"Nici măcar acum nu avem prezent în sală primul-ministru şi Guvernul. Oricum cred că trebuie să-i mulţumim colegului deputat Victor Ponta că el însuşi reprezintă întregul Guvern al României. Remarca se încheie simplu: în acest fel Executivul respectă Parlamentul României", a afirmat Nicolăescu.
PNL şi UDMR au introdus joia trecută moţiunea de
cenzură "Guvernul PD-L - PSD a hotărât: Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost"
Demersul a fost iniţiat de cele două formaţiuni aflate în opoziţie, PNL şi UDMR, în urma angajarări răspunderii Guvernului pe legea salarizării unice. Iniţiatorii moţiunii de cenzură solicită demisia membrilor Cabinetului Boc şi fac apel la parlamentarii PSD şi PDL să folosească "posibilitatea legală, democratică de a tăia nodul gordian al acestei coaliţii care scârţâie din temelii".
"Având în vedere că prin proiectul Guvernului se propune reducerea veniturilor nete din sistemul public este indicat ca elaborarea şi promovarea unei asemenea legi să se facă în perioadă de creştere economică susţinută, când mediul privat poate să absoarbă potenţialul personal disponibilizat din sectorul public", se arată în textul moţiunii intitulată "Guvernul PDL-PSD a hotărât: 'Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost'".
Liberalii şi udemeriştii enumeră principalele nemulţumiri faţă de Legea salarizării: proiectul de lege nu a întrunit consensul partenerilor sociali, este o lege care impune arbitrariul, textul legii "demonstrează modul haotic în care s-a elaborat, neprofesionalismul, incompetenţa şi incapacitatea Guvernului de a înţelege sistemul public din România şi de a-l organiza".
"Cele 9 luni de concubinaj politic dintre PDL şi PSD, ce trebuiau să se soldeze cu o naştere normală, au avut drept rezultat avortul unui act normativ, cu grave deficienţe. Proiectul Legii salarizării unitare subsumează în mod tragic eşecul acestui Guvern, abandonarea interesului public şi a Constituţiei", susţin iniţiatorii.
Textul moţiunii de cenzură are un capitol special dedicat menţionării "realizărilor Guvernului Tăriceanu", în care se susţine că liberalii şi udemeriştii au dorit, în 2008, "un cadru legislativ corect, în care să se regăsească cu justeţe toate categoriile socio-profesionale".
PNL şi UDMR punctează şi consecinţele "nefaste" ale Legii: diminuarea veniturilor, incertitudine şi instabilitate socială. În plus, adoptarea Legii este considerată "un exerciţiu de imagine al guvernului PDL-PSD pentru Traian Băsescu şi pentru relaţia cu FMI".
"Legea salarizării unitare readuce în actualitate dijma şi zeciuiala boierească pentru ca potentaţii să-şi păstreze privilegiile obţinute şi nivelul de trai cu care s-au obişnuit, acest proiect de lege este o parte din birul moral pe care guvernanţii l-au angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional", susţin iniţiatorii moţiunii de cenzură.
Liberalii şi udemeriştii au abordat şi problema grilei de salarizare. "Iată cum, profesorii, în special debutanţii, vor fi în continuare printre cei mai prost plătiţi specialişti cu studii superioare, angajaţi într-o structură a statului, cu un coeficient iniţial de salarizare de 1,65, faţă de 2,5 un subinspector de poliţie (...) Raportul este de 1 la 12, faţă de salariul preşedintelui, căruia probabil şi aşa i se pare mult în logica sa de împărţire a venitului pe ora de lucru a profesorilor. Probabil că nimeni nu s-a întrebat cât munceşte pe zi preşedintele, dar pentru acesta ar fi reprezentat o soluţie satisfăcătoare munca voluntară a profesorilor şi nu numai!", se susţine în textul moţiunii de cenzură.
În document se mai menţionează şi că cei de la guvernare au ignorat "cu desăvârşire" categorii socio-profesionale importante, precum asistenţii maternali sau asistenţii personali ai persoanelor cu handicap.
Parlamentarii PNL şi UDMR subliniază şi ignorarea performanţei în ierarhizare, precum şi eliminarea oricărei posibilităţi de dezbatere pe marginea proiectului de lege a salarizării unitare.
Iniţiatorii moţiunii de cenzură cer demisia membrilor Guvernului, remarcând în acelaşi timp că numai interesul pentru "ciolanul puterii" i-ar fi făcut să nu plece de la Palatul Victoria, şi susţinând că miniştrii sunt "prizonierii unei persoane şi al proiectului său politic: Traian Băsescu şi cel de-al doilea mandat al său".
"Stimaţi colegi de la PDL şi PSD, acum aveţi posibilitatea legală, democratică de a dovedi contrariul: de a tăia nodul gordian al acestei coaliţii care scârţâie din temelii, aveţi şansa de a vota pentru o moţiune de cenzură îndreptată împotriva unei salarizări proaste, care scade veniturile oamenilor şi nu le uniformizează, de a vota împotriva unui Guvern incompetent care nu-i mai reprezintă pe români. Aveţi şansa de a abandona tipul de politică conflictuală şi machiavelismul impus de la Cotroceni, slujirea unui singur om şi a proiectelor sale personale", se arată în finalul moţiunii de cenzură.
Textul moţiunii de cenzură a fost semnat de 121 de parlamentari PNL şi UDMR. Dacă moţiunea va fi votată de minimum 236 de parlamentari, Guvernul va fi demis.