"Avem un angajament comun de susţinere reciprocă a candidaturilor în cadrul Comisiei Europene", a spus premierul, întrebat dacă Italia susţine candidatura României la comisariatul pentru Agricultură.
Şefii de stat şi de guvern au avut ocazia joi seară, la Bruxelles, să poarte discuţii informale privind împărţirea posturilor în noua Comisie Europeană, după ce Jose Manuel Barroso a fost reînvestit în funcţie miercuri de către Parlamentul European. Însă nici o decizie nu va putea fi luată înainte de referendumul din Irlanda de pe 2 octombrie, când ar putea fi aprobat Tratatul de la Lisabona, ce menţine principiul o ţară-un comisar şi introduce un post mai puternic în politica externă UE, prin comasarea actualului înalt reprezentant pentru politică externă şi de securitate deţinut de Javier Solana cu cel al comisarului pentru relaţii externe şi de vecinătate. Şi preşedintele Băsescu va fi prezent la Bruxelles.
România nu are nici o şansă să obţină postul de comisar european pe agricultură şi nici un alt domeniu care ar include fonduri europene, iar anunţul că Parisul sprijină Bucureştiul în acest demers nu a fost deloc util, au declarat surse din Comisia Europeană.
Premierul Emil Boc declara la începutul lunii septembrie că România a decis încă din 12 ianuarie să opteze pentru portofoliul Agriculturii din cadrul Comisiei Europene şi pentru susţinerea lui Dacian Cioloş în funcţia de comisar european, care este sprijinit atât de Guvern, cât şi de Preşedinţie.
Boc a mai spus că România are susţinerea Franţei, Germaniei şi Poloniei pentru obţinerea portofoliului Agriculturii, dar că va fi o negociere dificilă deoarece Danemarca doreşte menţinerea actualului deţinător al portofoliului, Mariann Fischer Boel. La începutul acestei săptămâni, Fischer Boel a declarat că nu mai doreşte un nou mandat. Danemarca ar putea propune drept succesoare pe ministrul mediului Connie Hedegaard, ce va fi gazda conferinţei ONU de la Copenhaga, unde se va negocia un acord global privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Un alt nume vehiculat de social-democraţii români ar fi cel al secretarului de stat pentru afaceri europene Vasile Puşcaş, fost negociator-şef cu Comisia Europeană în perioada de preaderare.În audierile ce au avut loc pe 31 august în Parlament, Puşcaş a făcut apel la implicarea parlamentarilor în demersul de obţinere a unui portofoliu consistent pentru România.