Cele mai multe hărţi fac un singur lucru: prezintă o ţară în funcţie de suprafaţa pe care aceasta o ocupă. Dacă ne uităm însă la harta acestei Românii, s-ar putea să nu o recunoaştem. Bucureştiul iese bombat în prim plan, aproape că sparge tot sudul ţării. Alţi ochi mai mici se ivesc în dreptul celorlalte aglomeraţii urbane importante de pe teritoriul României. Constanţa, Iaşi, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca apar ca nişte bumbi mai mici care trag şi ele de România în toate direcţiile.
Hărţile tuturor ţărilor de pe glob au fost reintepretate de geografii de la Universitatea Sheffield. A rezultat o pleiadă cartografică cu un design proaspăt care aruncă o lumină cu totul inedită asupra lumii, după cum relatează BBC News.
Danny Dorling, unul dintre profesorii care s-au ocupat de crearea acestor hărţi, este de părere că acestea surprind aspectul cel mai important al fiecărei ţări în parte: "Schimbă complet modul în care ne raportăm la regiunile geografice. Dacă vrei să ai cu adevărat o hartă fidelă a unei zone, trebuie să ai una care să vorbească despre populaţia de acolo. Oamenii sunt cei care trezesc cel mai mare interes astăzi".
Echipa din care face parte Dorling au prelucrat datele de recensământ din peste 200 de ţări, în majoritatea lor membre ONU, reuşind să acopere în acest fel 99,5% din populaţia lumii. Pentru realizarea acestor hărţi au fost necesare câteva luni de muncă. Datele de recensământ din fiecare stat în parte au fost combinate cu informaţiile oferite de ONU pentru a oferi o imagine cât mai fidelă a distribuţiei populaţiei pe glob. Mai apoi, fiecare hartă naţională a fost împărţită în pătrate egale, iar datele au fost apoi introduse într-un software special care localizează populaţiile ce trăiesc în fiecare pătrat în parte.