Într-una dintre fotografiile date publicităţii vineri de preşedinţia argentiniană şi de site-ul oficial cubanez cubadebate.cu, Fidel Castro stă în picioare, îmbrăcat în trening, alături de preşedintele argentinian Cristina Kirchner, cu care s-a întâlnit miercuri.
Fotografiile, primele după 18 noiembrie, au fost făcute de autorităţile cubaneze, care nu le-au permis fotografilor din delegaţia argentiniană să asiste la reuniunea desfăşurată într-un loc secret. Întâlnirea a intervenit pe fondul zvonurilor privind o agravare a stării de sănătate a lui Castro, arhitectul revoluţiei cubaneze. Acesta nu a mai primit un şef de stat străin din luna noiembrie şi nu a mai publicat o "reflecţie" din 15 decembrie, cu excepţia mesajului de 16 cuvinte, laconic, transmis cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la Revoluţie, pe 1 ianuarie.
"El Comandante" a încercat să ofere o explicaţie pentru tăcerea sa mediatică într-un articol scurt, publicat joi, în care a făcut elogiul "ideilor sincere" ale noului preşedinte american Barack Obama, înainte de a evoca, pentru prima dată, propria sa moartea ca pe ceva ce s-ar putea produce în curând.
"Mi-am diminuat Reflecţiile aşa cum îmi propusesem pentru anul acesta, pentru a nu interfera sau stânjeni tovarăşii din partid şi stat în deciziile pe care trebuie să le ia în contextul crizei financiare mondiale", a scris fostul preşedinte cubanez într-un comentariu pe site-ul cubadebate.cu.
"Mă simt bine, dar insist: niciunul dintre ei nu trebuie să se simtă angajat de eventualele mele Reflecţii, de boala mea gravă sau de moartea mea", a adăugat el, sugerând că este posibil ca editorialele sale, peste 150 din martie 2007, să-i fi indispus pe unii membri ai partidului, divizat între pragmatici şi conservatori.
Fidel Castro s-a retras de la putere, în iulie 2006, în favoarea fratelui său Raul, în urma unei grave hemoragii intestinale. El nu a mai apărut în public de atunci, dar rămăsese prezent pe scena mediatică prin intermediul comentariilor, de natură să apere conservatorismul.
"Am avut rarul privilegiu să pot observa mult timp actualitatea. Primesc informaţia şi meditez calm asupra evenimentelor. Sper să nu trebuiască să mă bucur de un asemenea privilegiu şi peste patru ani, când primul mandat prezidenţial al lui Obama se va încheia", a mai spus Fidel Castro în mesajul intitulat "Al unsprezecelea preşedinte al Statelor Unite de la revoluţia cubaneză din 1959".
Raul Castro, în vârstă de 77 de ani, afirmase miercuri că dacă fratele său ar fi grav bolnav, el nu ar putea merge în vizită în Rusia la sfârşitul lunii, aşa cum a anunţat că va face. "Face mişcare, meditează mult, scrie mult, mă sfătuieşte şi mă ajută", a spus Raul Castro care, lipsit de carisma fratelui său, pare să fi câştigat în prestanţă de când este şeful statului.
Raul Castro efectuase la jumătatea lunii decembrie prima sa vizită în străinătate în calitate de şef al statului, în Venezuela şi apoi în Brazilia, la un amplu summit al ţărilor din America Latină care a fost un succes diplomatic pentru Cuba.
La întoarcere, el a promis "reforme structurale" pentru a relansa economia controlată în proporţie de 90% de stat şi s-a distanţat de dogma comunistă cu privire la egalitarism, autorizând anularea plafoanelor salariale. Însă reformele nu au avansat de atunci, încetinite sau blocate potrivit experţilor de aripa conservatoare a partidului, care ar trebui să aibă în octombrie primul congres din 1997, pentru a-şi defini politica de urmat.