De dragul de a mă împroşca pe mine cu noroi, o parte a presei, a cărei “independenţă” şi “imparţialitate” sunt întruchipate de trustul lui Dan Voiculescu, aruncă în derizoriu un act de cultură şi pe distinşii academicieni, scriitori şi poeţi care au girat prin prezenţa lor “Zilele Marin Sorescu”.
Municipiul Craiova a găzduit săptămâna trecută cea de-a noua ediţie a deja traditionalului eveniment, o manifestare cu o încărcătură culturală deosebită, la care au participat personalităţi printre care îi amintesc pe academicienii Eugen Simion şi Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija şi pe poetul Adrian Păunescu. Pe parcursul zilei de vineri, 27 februarie, în Craiova au fost organizate o expoziţie de carte soresciană, sesiuni de comunicări şi colocvii, decernarea premiilor “Marin Sorescu”, spectacole de teatru cu piese ale dramaturgului sărbătorit şi recitaluri de poezie susţinute de mari actori ai scenei româneşti.
Ca urmare a unei discuţii pe care am purtat-o în urmă cu câteva săptămâni cu Mircea Dinescu în legătură cu potenţialul de dezvoltare a zonei Cetate, am ajuns si eu, sambata, 28 februarie, la conacul poetului, într-un moment în care se strânsese acolo toată elita care îl omagiase cu o zi înainte pe ilustrul Marin Sorescu. Zona este superbă, o priveam cu ochiul de ministru al turismului, realizând că vasele de croazieră de pe Dunăre ar putea acosta în apropiere şi că turiştilor li s-ar putea oferi o excursie la mănăstirile renumite din Oltenia şi popasuri la ferme unde aceştia ar avea prilejul să cunoască mai în amănunt specificul local. Pentru asta e nevoie însă de investiţii consistente în infrastructura portuară şi în cea rutieră. I-am spus şi gazdei gândurile mele.