"10 dintre acestea s-au concretizat în sesizări înaintate sau procese intentate autorităţilor competente: Garda Naţională de Mediu (GNM), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) şi Ministerul Agriculturii (MADR)", se precizează în comunicat.
Agent Green semnalează că în patru cazuri autorităţile au răspuns organizaţiilor sau au luat măsuri pentru remedierea situaţiei. Este vorba de turnul ilegal GSM al Cosmote din situl Natura 2000 Măgura Odobeştiului, de depozitul de deşeuri din rezervaţia Măgura Uroiului, de eco-taxă şi de construcţii ilegale de imobile în situl Natura 2000 Râul Tur.
"Este îmbucurător că în unele cazuri autorităţile dau semne de dezmorţeală în a acţiona pentru stoparea ilegalităţilor asupra mediului, mai ales în arii naturale protejate. Am observat adesea cum organele de control ale autorităţilor competente acţionează cu milă asupra criminalilor de mediu. Mai este însă cale lungă până vom asista cazuri în care peisajele distruse vor fi aduse la starea iniţială", a spus coordonatorul campaniei Agent 00green, Gabriel Păun.
Spre deosebire, alte cazuri semnalate nu s-au bucurat de acţiuni ale autorităţilor. Astfel, Agent Green a demarat două procese împotriva MADR şi ANPM pentru desecretizarea Registrului naţional al cultivatorilor de plante modificate genetic (OMG). De asemenea, Clubul Ecologic Transilvania şi Agent Green au depus o plângere prealabilă în cazul ordinului ilegal al ministerului agriculturii 185/2009 care permite contaminarea seminţelor convenţionale şi ecologice cu OMG în procent până la 0,5%.
În plus, Agent Green şi agenţii voluntari pregătesc demararea a două noi procese, unul în cazul revendicării abuzive de către Academia Română de terenuri în Parcul Naţional Retezat, iar celălalt legat de împrăştierea de cadavre de porci în insula Ostrovul Mare.
Totodată, Agent Green urmăreşte în ce măsură becurile care conţin mercur vândute fără respectarea obligaţiilor legale sunt încă puse la vânzare în marile magazine Auchan, Mr. Bricolage, Kaufland şi KIKA, dar şi la alte locuri.
"Toate cazurile înregistrate de organizaţii vor face obiectul unui document comun ce va fi transmis la sfârşitul anului Comisiei Europene sub forma unui raport. În cadrul campaniei care a durat şase luni cele două organizaţii au iniţiat atât propriile investigaţii, dar au urmărit şi dezvoltarea unei reţele de voluntari la nivel naţional care să sesizeze online crimele ecologice oferind cât mai multe informaţii relevante", a mai spus Păun.