Olaru a arătat că, în acest moment, există în lucru mai multe dosare pe numele sirianului Omar Hayssam. Mai mult, procurorii au pus sechestru asigurator pe mai multe bunuri deţinute de sirian. "Din cauza anchetei în desfăşurare, nu pot să spun valoarea pentru care s-a instituit sechestru asigurator", a declarat Codruţ Olaru, procurorul şef al DIICOT.
Potrivit informaţiilor apărute anul trecut, Parchetul General din Homs - Siria a început acţiunea penală împotriva lui Omar Hayssam şi a altor câteva persoane, după ce omul de afaceri şi-a recuperat o parte din averea din România "cedată" în perioada scandalului răpirii jurnaliştilor către doctorul Mohamad Yassin.
Doctorul Mohamad Yassin şi soţia sa cer în instanţă anularea actelor prin care el ar fi vândut două terenuri din Dragomireşti Vale, unul în Otopeni şi o vilă din Bucureşti către soţii Mahmoud şi Anuţa Banna, despre care spune că sunt apropiaţi ai lui Hayssam, acuzând faptul că documentele de vânzare sunt false.
La rândul lor, soţii Banna cer suspendarea judecăţii în procesul civil din România până la finalizarea anchetei speciale prin care Parchetul General din Homs - Siria a pus în mişcare "acţiunea publică" împotriva pârâţilor Said Al-Omar (notar public), Sulaiman Al-Orfi, Mahmoud Ezzeldine (mandatat), Samir Omar, Hayssam Omar si Mahmoud Abdul Kader Al Banna pentru infracţiunea de falsificare a unor acte cu regim special.
O serie de acte depuse de aceştia la dosarul civil din România, pe 1 iulie 2008, arată că, din 6 aprilie 2008, secţia de poliţie Al-Hamedieh cercetează posibila falsificare a unor documente.
Mohamad Yassin cere instanţei din România ca, până la judecarea dosarului în care solicită anularea acelor acte de vânzare, să instituie sechestru pe cele trei terenuri şi pe vila din Bucureşti.
Potrivit unor documente depuse la dosarul din România, aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 3, Yassin a obţinut, fie prin donaţie fie prin cumpărare, cele trei terenuri de la Mihai Nasture, cumnatul lui Omar Hayssam, iar vila de la soţii Adela şi Omar Hayssam.
"În urma verificărilor pe care le-am întreprins, a rezultat că Banna Mahmoud ar fi cumpărat de la subsemnaţii toate cele patru imobile prin două contracte de vânzare-cumpărare autentificate de un notar din municipiul Bacău, la încheierea cărora noi am fi fost reprezentaţi de un anume Mahmoud Izddin (cetăţean sirian, nu cunoaşte limba română) în baza unei procuri pe care i le-am fi acordat acestuia din urma din data de 28.12.2006", arată Yassin şi soţia sa în acţiunea prin care cere anularea actelor de vânzare.
Pe de altă parte, o expertiză dispusă în dosarul penal din Siria şi ataşată la dosarul în care Yassin cere sechestru pe cele trei terenuri şi vila din Bucureşti arată că semnătura doctorului Mohamad Yassin pe procura din 2006 este reală şi nu falsificată, aşa cum susţine acesta.
Potrivit actelor depuse la dosarul din România, doctorul Yassin ar fi încasat de la Mahmoud Banna 310.000 lei pentru vila din Bucureşti, iar pentru cele trei terenuri ar fi încasat în total 520.000 lei.