Cehia şi Irlanda au intrat vineri în maratonul electoral. Cele două ţări vor trimite în total 34 de deputaţi în viitoarea legislatură a Parlamentului European. Cehii au avut la dispoziţie două zile consecutive, vineri şi sâmbătă, pentru a-şi exprima opţiunile. Rămâne de văzut însă ce impact a avut recenta criză guvernamentală, soldată cu demisia premierului Mirek Topolanek şi instalarea unui cabinet format în mare parte din tehnocraţi.
Aflată la conducerea semestrială a Uniunii Europene până la sfârşitul acestei luni, Cehia a reuşit să evite organizarea de alegeri anticipate şi să-şi ducă astfel la bun sfârşit mandatul. În ceea ce îi priveşte pe irlandezi, ei au votat vineri în trei scrutine, cel europarlamentar şi două locale.
Alegerile pentru Parlamentul European au însă o semnificaţie aparte pentru Irlanda. Acest stat a respins în iulie 2008 Tratatul de la Lisabona, iar acum se pregăteşte pentru un nou referendum pe această temă. Întrebare de pe buzele tuturor este dacă în ultimele luni efectele crizei economice i-au determinat sau nu pe irlandezi să-şi revizuiască atitudinea faţă de Uniune.