"Eu cred că primul scop al impozitului minim a fost atins - de a-i obliga pe aceia care aveau firme fantomă (...) să decidă: le menţin sau le închid. Cred că, pentru viitor, impozitul forfetar, aşa cum a fost el conceput, trebuie să se restrângă la acele domenii şi activităţi unde evaziunea fiscală nu poate fi altfel combătută şi eliminată - cum ar fi, de exemplu, domeniul restaurantelor. Pot fi şi alte domenii, ar trebui identificate", a declarat Boc într-o conferinţă de presă. El a precizat că a cerut o analiză în acest sens şi că subiectul a fost abordat şi în cadrul şedinţei coaliţiei.
Boc declara joi, la postul public de radio, că în prezent se face o evaluare a primei tranşe din impozitul minim, iar primele date arată că încasările sunt mai mari decât s-a apreciat iniţial. Social-democraţii au cerut eliminarea impozitului forfetar, de la 1 septembrie 2009, argumentând că nu are efectul scontat, iar costurile menţinerii lui sunt mult prea mari. Premierul a declarat însă că aşteaptă evaluarea impactului acestui impozit.
Potrivit concluziilor discuţiilor purtate marţi de PDL şi PSD pe tema planului anticriză al PSD, Guvernul ia în calcul menţinerea impozitului forfetar până la finele anului. Premierul Emil Boc şi miniştrii Finanţelor, Economiei şi IMM-urilor au discutat marţi, la sediul Guvernului, timp de aproximativ trei ore, pe tema celor 24 de măsuri ale programului anticriză propus de PSD.