"Din nefericire, în ultimii 20 de ani, s-au întâmplat şi lucruri bune. În privinţa statului român ca atare, statul care s-a construit a lucrat mai mult pentru el decât pentru cetăţean. Astfel, marele câştigător al celor 20 de ani este statul, şi nu cetăţeanul", a spus Emil Boc.
În acest moment, în opinia premierului, în condiţiile în care suntem "stat membru al UE, cu drepturi depline, stat NATO, cu umbrelă de securitate extrem de consecventă şi consistentă", este cazul "să ne uităm mai mult spre partea internă şi să punem statul în slujba cetăţeanului".
"Măsurile sunt dureroase", avertizează premierul, dar "agenţiile nu mai puteau rămâne la numărul care era înainte".
Prin intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare, "niciun salariat de la stat nu pierde", a ţinut să precizeze, încă o dată, Emil Boc. Mai mult, anumite categorii sociale vor avea de câştigat în perioada imediat următoare.
Astfel, potrivit primului ministru, în perioada 2010-2015, media creşterilor salariilor în sectorul bugetar este de 56%. "Unele categorii sociale, precum cei din învăţământul preuniversitar, vor avea o creştere de 78%. În cel universitar, creşterea este de 30%, pentru că acolo profesorii universitari au salariile foarte mari. Creşterea va fi una mai mică. În Sănătate, creşterea este de 76% pe sistem, în comparaţie cu 56%, care este media. La funcţionarii publici, creşterea este de 70%, la personalul contractual de 62%, iar la alte categorii sociale creşterea va fi mică pentru că aceştia se află în vârful piramidei sociale", a explicat premierul.