"Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!", "Armata e cu noi!". Sunt doar câteva dintre lozincile care erau auzite în ziua de 20 decembrie 89. Sute de timişoreni scandau în Piaţa Operei împotriva regimului comunist, împotriva lui Ceuşescu. În urmă cu 17 ani, Timişoara devenea primul oraş liber din România.
Ziua de 20 decembrie a început, la Timişoara, cu o încercare paşnică a autorităţilor de a-i calma şi împrăştia pe manifestanţi. Liderii comunişti vizitează întreprinderile mari pentru a linişti spiritele, dar sunt huiduiţi de muncitori,. Oameni nu mai pot fi stăpâniţi. Ies iar pe străzi şi, ori de câte ori întâlnesc soldaţi pe drum, strigă ,,Armata e cu noi!''. În faţa sediului Comitetului Judeţean de partid, scandează: "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!" şi "Azi în Timişoara, mâine-n toata ţara".
Armata nu mai intervine. Ceauşescu se întoarce din Iran şi, seara, ţine o cuvântare la Televiziune. Condamnă huliganii şi fasciştii de la Timişoara care au distrus magazinele şi oraşul. De asemenea, emite un decrest prezidenţial pentru constituirea stării de necesitate pe teritoriul judeţului Timiş.
Între timp, timişorenii încep să ţină discursuri de la balconul Comitetului Judeţean şi se organizează, convinşi că Timişoara este deja un oraş liber. Unii dintre protestatari se baricadează în clădirea Operei şi elaborează, pe parcursul nopţii, Proclamaţia de la Timişoara. Prin aceasta cereau demisia lui Ceauşescu, alegeri libere, libertatea cuvântului şi a presei, scoaterea din arest a disidenţilor politici, precum şi pedepsirea celor care au tras asupra populaţiei.
Revoluţia se extinde şi în alte localităţi din Timiş: Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare şi Deta.