Bancnotele reţin particule infime de cocaină direct de la consumatorii care le rulează pentru a priza drogul sau atunci când sunt mânuite de dealerii de droguri. Mai mult, particulele "se iau" de pe bancnotă pe alta, în portofel sau în maşinile automate de numărat bani de la bănci.
Oamenii de ştiinţă au analizat bancnote din peste 30 de oraşe din Statele Unite, Canada, Brazilia, China şi Japonia, descoperind urme "alarmante" de contaminare cu cocaină în multe zone. Statele Unite şi Canada au cele mai ridicate niveluri, între 85% şi 90% dintre bancnotele folosite în cele două ţări având pe ele particule de cocaină. China şi Japonia au ratele de contaminare cele mai mici, de 20%, respectiv 12%.
În Statele Unite, urmele de cocaină sunt mai puternice pe bancnotele folosite în oraşe mari, precum Baltimore, Boston şi Detroit, în timp ce analiza celor din capitala federală, Washington DC, a demonstrat că 95% dintre bani conţin cantităţi infime de drog. Bancnotele cele mai "curate" se găsesc la Salt Lake City, unde locuiesc mormonii, grup religios cu o etică de viaţă strictă. Per total, numărul bancnotelor contaminate cu cocaină este cu 20% mai mare în prezent decât în urmă cu doi ani, când cercetătorii au făcut acelaşi studiu.
Dr. Yuegang Zuo, de la Universitatea din Massachusetts, care a condus studiul, a declarat: "Spre surpiza mea, găsim din ce în ce mai multă cocaină pe bancnote. Nu sunt sigur de ce asistăm la această creştere, dar s-ar putea să aibă legătură cu criza economică, oamenii fiind mai stresaţi şi consumând cocaină".