"Cred că vom obţine un rezultat mai bun la europene decât la legislative şi sunt convins că vom câştiga prezidenţialele la toamnă", a spus Mircea Geoană, liderul PSD din 2005, după oficializarea candidaturii sale la preşedinţie la 2 aprilie.
De la primul scrutin european din România, în noiembrie 2007, când PSD a fost net devansat de PDL, şi de la legislativele marcate de o egalitate între cele două partide "PSD a câştigat mui mult de opt puncte", a reamintit sociologul Mircea Chivu.
În opinia sa, "PSD a pierdut treptat complexul în raport cu termenul 'stânga', foarte prost văzut după revoluţia din 1989, trecând spre o stângă mai modernă decât cea a lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase, a cărui imagine este lezată de suspiciunile de corupţie", a explicat el.
Odată cu apropierea scrutinului de duminică, sondajele arată că PSD este la egalitate cu PDL, cu 31% din intenţiile de vot fiecare. Această luptă strânsă în România este după modelul legislativelor în urma cărora PSD şi PDL au "împărţit plăcinta" pentru a ajunge apoi la o surprinzătoare alianţă, în vederea guvernării.
Această coabitare a plasat însă PSD "într-o situaţie ambiguă", "împiedicându-l să asocieze deplin efectelor 'crizei capitalismului' din dreapta românească. "Însă PSD îi lasă în faţă pe miniştrii din PDL pentru a comenta deciziile delicate, ceea ce-i permite să se prezinte ca un spirit critic din cadrul guvernului", a remarcat Mircea Vasilescu, redactorul-şef al săptămânalului Dilema Veche.
Geoană, preşedintele Senatului, stăpăneşte acest rol de critic, profitând de orice ocazie pentru a-l asocia pe preşedintele Traian Băsescu cu deciziile guvernamentale nepopulare, cum ar fi îngheţarea salariilor.
În plus, Vasilescu a subliniat că "PSD are un electorat mai disciplinat, iar nucleul dur al PDL şi-ar putea exprima nemulţumirea faţă de alianţa cu stânga neducându-se la vot".
Social-democraţii păstrează astfel avantajul în mediul rural (35% faţă de 28%) şi în rândul persoanelor în vârstă.
"Alegerile precedente au arătat că mediul rural se mobilizează mai mult în ziua votului. Acest lucru va face diferenţa", a asigurat Viorel Hrebenciuc, oficial social-democrat, convins că lista condusă de Adrian Severin va ieşi pe primul loc.
PSD se poate baza şi pe susţinerea aliaţior conservatori, PC, cu o contribuţie mică în voturi - 2,9% în 2007 - dar mai ales pe susţinerea fondatorului partidului, Dan Voiculescu, şi pe cele trei posturi de televiziune ale acestuia.