O echipă de paleoantropologi a publicat un studiu în care descrie o serie de fragmente de oase și dinți, cu o vechime estimată la aproximativ 700.000 de ani, descoperite în albia unui râu, care par să aparțină speciei dispărute a oamenilor de Flores, specie ce era în prealabil cunoscută doar datorită descoperirii unor resturi fosile și a unor unelte din piatră, cu o vechime de între 190.000 de ani și 50.000 de ani, într-o peșteră de pe insula Flores, conform agerpres.ro.
Hominizii din această specie denumită Homo floresiensis aveau puțin peste 1 metru înălțime și dispuneau de un creier de dimensiuni relativ mici, foarte asemănător cu cel de cimpanzeu.
Descoperirea fosilelor vechi de 700.000 de ani sugerează că această specie s-a desprins din specimene de Homo erectus de dimensiuni normale (mari), care trăiau în Asia, conform paleoantropologului Yousuke Kaifu de la Muzeul Național al Naturii și Științelor din Tokyo.
Homo erectus, care a apărut mai întâi în Africa în urmă cu aproximativ 1,9 milioane de ani, a populat și arhipelagul Indonezian. Pe insula Java, aflată la vest de Flores, au fost descoperite numeroase fosile de Homo erectus datând de acum 1,5 milioane până la acum 150.000 de ani. Fosilele specimenelor de Homo erectus de Java prezintă numeroase similarități cu cele ale "hobiților" de Flores descoperite în albia râului și care au o vechime de aproximativ 700.000 de ani, conform paleoantropologului Gerrit van den Bergh de la Universitatea australiană Wollongong.
Printre fosilele descoperite se numără patru dinți de adulți și doi de copii, un fragment de mandibulă și unul de craniu de la niște oameni de Flores care au murit, probabil, în cursul unei erupții vulcanice. Aceste fosile au fost descoperite într-un sit aflat pe o câmpie, la aproape 70 de kilometri est de peștera în care au fost descoperite primele oseminte de "hobit" în 2003.