Era în care se află acum Pământul, Holocen, care a început în urmă cu 12.000 de ani, trebuie înlocuită de Antropocen, scrie The Guardian, citat de Ziare.com.
Noul studiu oferă cele mai puternice argumente de până acum în sprijinul teoriei că omenirea a împins Pământul într-o nouă era geologică.
Colin Waters, geologul principal al British Geological Survey şi autor al studiului publicat joi, arată că documentul "spune că schimbările sunt la fel de mari că cele petrecute la sfârşitul ultimei ere glaciare. Este o chestie importantă".
Scara şi ritmul schimbării unor indicatori, precum concentratiile de CO2 şi metan din atmosfera, sunt mai mari şi mai rapide decât schimbările ce au definit începutul Holocenului.
Oamenii au făcut schimbări inedite, geologic vorbind. Un exemplu de schimbare datorată omului este cantitatea de 300 de tone metrice de plastic produsă anual. Betonul a devenit atât de răspândit încât jumătate din întreagă cantitate produsă vreodată a fost fabricată în ultimii 20 de ani.
În acelaşi timp, flora şi fauna suferă. Numai 25% din pământul neacoperit de gheaţă este considerat sălbatic acum, comparativ cu 50% în urmă cu trei secole. Drept rezultat, rată extincţiei speciilor este alarmantă.
Studiul arată că cea mai clară dovadă lăsată de intervenţia umană, în termeni gelogici, sunt izotopii din testele nucleare din anii '50 şi '60. "Probabil că cele mai răspândite şi mai sincronizate pe plan global semne ale Antropocenului sunt urmele testelor cu arme nucleare", se arată în studiu.
Oamenii de ştiinţă care militează pentru stabilirea începutului erei Antropocen la mijlocul secolului XX spun că această este definită de accelerarea schimbării tehnologice şi creşterea populaţiei şi consumului.
"Devenim o forţă geologică majoră şi asta se întâmplă de când am avut avansul tehnologic după al Doilea Război Mondial. Înainte de asta, se transportau mărfurile cu calul şi căruţă, era modest, nimic dramatic nu se întâmplă", explică Waters.
Acesta a adăugat că studiul nu trebuie tratat drept "concluzie" că am intrat în Antropocen, ci trebuie considerat încă un argument pe care să îl ia în considerare Comisia Internaţională de Stratigrafie (ICS), cea care poate lua decizia dacă numeşte oficial această era.
Echipa care a întocmit studiul speră să prezintă o propunere la ICS anul acesta.