DIAN FOSSEY este singurul om care a fost acceptat în lumea gorilelor, alături de care a şi preferat de altfel să trăiască până la sfârşit. Ea si-a petrecut nu mai puţin de 18 ani studiind gorilele din Rwand, până la şocanta moarte, pusă pe seama braconierilor.
DIAN FOSSEY este sărbătorită de GOOGLE, printr-un DOODLE special, la 82 de ani de la naştere.
DIAN FOSSEY a devenit o buna cunoscatoare a gorilelor, dar si cea mai inversunata protectoare a acestor creaturi, scrie deştepti.ro. In toti anii dedicati acestor animale, DIAN FOSSEY a descoperit lucruri total necunoscute pana atunci, iar studiile si cartile cercetatoarei au ajutat la schimbarea imaginii pe care oamenii o aveau despre gorile.
Astfel, daca pana atunci erau considerate niste creaturi de temut, au realizat ca sunt printre cele mai inofensive creaturi, care reprezinta o amenintare doar pentru plante. De asemenea, DIAN FOSSEY este primul cercetator din intreaga lume care a fost acceptat de un grup de gorile, demonstrand ca sunt niste animale minunate.
DIAN FOSSEY, protectoarea gorilelor, s-a nascut in San Francisco, California, la 16 ianuarie 1932 si isi pierde tatal la o varsta foarte frageda, acesta murind dupa ce a intrat in coma alcoolica. Hotarata sa isi refaca viata, mama lui DIAN FOSSEY se casatoreste cu omul de afaceri Richard Price, care nu reuseste sa stabileasca o legatura stransa cu fiica sa vitrega.
Cu toate ca parintii ei aveau o buna situatie materiala, nu i-au platit studiile, iar pentru a termina scoala economica pe care a urmat-o, DIAN FOSSEY a fost nevoita sa munceasca intr-o fabrica si sa accepte ajutorul unchilor din partea mamei. La varsta de 19 ani, DIAN FOSSEY lucreaza intr-o crescatorie de animale din Montana, experienta care ii reaprinde dragostea fata de animale pe care a avut-o de mica.
DIAN FOSSEY urmeaza cursuri de medicina veterinara la Universitatea din California, iar pentru a se intretine lucreaza ca functionara la un magazin. Din cauza unor probleme intampinate la materiile reale este nevoita sa abandoneze facultatea si se transfera la San Jose Sate College, unde studiaza terapia ocupationala. In 1954 isi obtine licenta si lucreaza la numeroase spitale, unde se ocupa de bolnavii de tuberculoza, iar la scurt timp se muta in Louiville. Aici, DIAN FOSSEY devine sefa departamentului de terapie ocupationala a spitalului Kosair si se imprieteneste cu secretara spitalului, Mary White “Gaynee” Henry. O insoteste pe aceasta si pe sotul sau intr-un safari de 7 saptamani, aceasta fiind introducerea ei in fascinanta lume a animalelor din Africa.
Dupa cateva calatorii in Africa, DIAN FOSSEY descopera lucrarea “The year of Gorilla”, scrisa de catre zoologul George Schaller si are ocazia sa il cunoasca pe paleontologul Louis Leakey, dar si pe cercetatoarea britanica Jane Van Lavick Goodal, o importanta cunoscatoare a cimpanzeilor, si pe Birute Galdikas, o cercetatoare a urangutanilor. Totodata, in calatoriile realizate, DIAN FOSSEY se familiarizeaza cu metodele de studiere ale animalelor. Un rol important in alegerea pe care cercetatoare o face, de a se dedica cunoasterii gorilelor, il detine fotograful si zoologul Alan Root, care ii prezinta minunata lume a gorilelor, in fata careia nu a putut sa reziste. Astfel, asculta cu atentie toate informatiile pe care zoologul i le ofera si incearca sa se apropie de ele.
Primii pasi facuti de DIAN FOSSEY in cunoasterea gorilelor nu au fost usori, insa, dupa ce a incercat sa imite atat gesturile, cat si sunetele lor, acestea nu mai fugeau de ea, fiind un pas inainte. Odata ce a mancat iarba impreuna cu ele, gorilele au considerat- o ca fiind un membru al familiei lor. Cu siguranta, ceea ce a reusit DIAN FOSSEY sa faca a fost remarcabil, devenind prima cercetatoare care a reusit sa se integreze intr-un grup de gorile. Pe 24 septembrie 1967, DIAN FOSSEY infiinteaza Centrul de Cercetari Karisoke, la o inaltime de peste 3000 de metri, la granita cu Rwanda.
Cu toate ca animalele se bucurau de multa libertate in Africa, saracia localnicilor era ingrozitoare, incat erau capabili sa comita multe nelegiuri pentru o suma infima de bani. Singurele victime erau gorilele, pentru ca ele erau cele vanate si vandute, braconajul fiind si acolo in plina dezvoltare. DIAN FOSSEY avea sa descopere cu tristete aceste nenorociri cand l-a descoperit pe Digit, un pui de gorila, ai caror parinti au fost vanati pentru a le taia palmele, din care confectionau scrumiere, ce reprezentau un lux printre occidentali. Singurul motiv pentru care aceasta mica creatura a scapat nevatamanta se datoreaza palmelor sale, care nu aveau degetele dezvoltate. Bucuroasa ca a descoperit aceasta mica creatura, DIAN FOSSEY se ataseaza foarte mult de ea, ceea ce ii permite sa descopere cat mai multe amanunte referitoare la comportamentul gorilelor.
Desi devine adult si isi apara grupul din care face parte, Digit nu va avea un destin diferit de cel al parintilor sai, deoarece cade si el victima braconierilor in anul 1977 si este ucis. Indurerata de o asemenea tragedie, DIAN FOSSEY incepe o ancheta si reuseste sa ii trimita in inchisoare pe trei dintre braconieri. Fara niciun ajutor din partea autoritatilor pentru a proteja animalele, incearca sa le faca singura dreptate.
Astfel, DIAN FOSSEY angajeaza mercenari, pe care ii plateste, pentru a-i intimida pe braconieri. Acestia distrug capcanele pentru animale, urmaresc braconierii si ii rapesc pentru a-i bate, iar, daca un braconier omora un animal, nu doar el avea de suferit, deoarece toti cei suspectati de braconaj ramaneau fara vite, recolte sau case, care erau incendiate.
DIAN FOSSEY are un destin tragic, sfârşitul ei fiind identic cu cel al gorilei Digit. DIAN FOSSEY este ucisa pe 26 decembrie 1985, in urma unei lupte violente, dupa cum se putea observa din urmele ramase in cort. Fara sa lipseasca nimic din cortul cercetatoarei, desi avea bani si un aparat foto performant, a fost ucisa cu o mare cruzime, iar ucigasul a scapat nevinovat.
DIAN FOSSEY a fost inmormantata in cimitirul gorilelor din rezervatie, langa momantul lui Digit.