TRAIAN BĂSESCU va face declaraţii de presă luni, ora 19, de la Palatul Cotroceni. Urmăriţi declaraţiile preşedintelui României pe Realitatea TV şi Realitatea.net.
Aș spune că în ședința Consiliului European din 16 iulie s-a trecut la a da sarcini pentru Consiliul Uniunii Europene. Aș spune că asta înseamnă că de la sfârșitul lunii iulie intrarea în etapa a treia de sancțiuni împotriva Rusiei, se trece la sancțiuni către companii. Cheia aici este cât de concesivi vor fi reprezentanții statelor în stabilirea listelor. Pentru a vă da un răspuns la poziția României care solicită de mult trecerea la stadiul trei al sancțiunilor.
În opinia noastră, în Estul Ucrainei se desfășoară un război hibrid. În primul rând este un război prin interpuși, un război al Federației Ruse care folosește ceceni, kazaci și alte entități plasate pentru a-i sprijini pe separatiști. A doua caracteristică: e și un război de guerillă urbană. A treia: un război de insurgență, plyus
acțiuni teroriste frecvente: luarea de ostatici, utilizarea de scuturi umane, jafurile, tot soiul de acțiuni din acestea care nu sunt specifice instituților statelor. Tot aici se desfășoară și un război informațional, care poate fi parte a unui război clasic. Cine este responsabil: primii sunt teroriștii care ocupă Donețk și Luganskul și în mod egal, responsabilitatea aparține Federației Ruse, pentru că Federația Rusă a devenit un partener al acestor teroriști: sprijin politic, sprijin cu armament, inclusiv armament greu. Din păcate, Federația Rusă este parte a conflictului din Estul Ucrainei.
În ceea ce privește prăbușirea: responsabilitatea aparține în mod direct grupării teroriste din Estul Ucrainei. În mod egal, Federația Rusă care a pus la dispoziție specialiști și echipamentul este parte a actului terorist. Președintele Putin nu poate fugi și nu se poate ascunde sub minciună.
Sancțiunile UE trebuiau introduse de mai multă vreme. Sigur, întotdeauna au fost argumente de genul: o țară are investiții mari, altă țară are de livrat echipamente sofisticate, altă țară e dependentă de gaze. Argumentele economice sunt extrem de importante, dar în UE vorbim despre valori și aș vrea să știu care e cea mai mare valoare a UE. Nu cumva cea mai mare valoare este cetățeanul european? S-a ajuns la un punct în care am avut de optat între siguranța cetățenilor și interesele economice. Este timpul ca Europa să pună pe primul plan, siguranța cetățenilor UE. Au murit 192 de cetățeni UE. Acum suntem în fața unei realități, pentru că nu l-am descurajat la timp pe Putin, pentru că în Estul Ucrainei se desfășoară un conflict alimentat de UE. Oare noi în Consiliu dacă eram ferm, n-am fi putut lua măsurile de descurajare în timp util.
Astăzi este Ucraina, se ajunge la frontiera balticilor, a Poloniei, a României. Nu cumva ajungem la riscul să fie mai importante comandamentele economice decât solidaritarea cu flancul estic?
A aplica cu mănuși măsurile din etapa a treia este o eroare. Cu cât întârziem mai mult, vom plăti mai scump entuziasmul domnului Putin de a recupera teritoriul URSS.