Iată principalele declaraţii ale şefuli statului:
Mi s-a părut important să trag un semnal de alarmă legat de desfăşurarea campaniei pentru alegerile în PE. Vreau să vă prezint o listă de teme de care depinde viaţa noastră, a românilor, plecând de la premisa că PE legiferează suprastatal.
Aş sugera câteva teme de dezbatere în care, dacă este nevoie, sunt gata ca, în decursul campaniei, să particip la discuţii pentru ca electoratul din România să înţeleagă miza alegerilor. Presa le declară fără miză prea mare, ceea ce este profund greşit.
Aş enumera câteva teme care, în opinia mea, sunt extrem de importante, iar dezbaterile în cursul campaniei ar putea să dea o linie pe care să o adopte toate partidele, cel puţin când e vorba de interesele României:
1. Accesul României în spaţiul Schengen
Parlamentarii sunt extrem de importanţi în a face presiune pe statele membre, în a discuta cu colegii lor din PE şi în argumenta de ce România poate începe procesul de aderare.
2. O temă de interes naţional - modul cum din PE poate fi susţinut procesul de apropiere şi, ulterior, de integrare a Republicii Moldova de UE. E un obiectiv major pentru România. Alegerile vor prefigura numele şefului Comisiei Europene.
3. România face eforturi de ani buni ca problema integrării romă să fie acceptată ca o problemă a UE, şi nu a României.
4. Europa a descoperit acum, cu ocazia tensiunilor din Ucraina, cât de vulnerabilă şi dependentă e de resursele energetice din Federaţia Rusă. Asta ar putea să genereze dezbatere: ne schimbăm dependenţa către SUA, către ţările din Golf, sau dăm prioritate utilizării propriilor noastre resurse?
5. Creşterea economică, reindustrializarea Europei
S-a dovedit, cu ocazia crizei, că nu putem asigura prosperitate şi locuri de muncă numai din servicii.
6. Politicile de ocupare a forţei de muncă, în mod deosebit în rândul tinerilor, sunt un subiect de dezbatere? Sunt 106 mil. euro destinaţi tinerilor, la dispoziţia României, începând din 1 ianuarie 2014. Sunt alte 460 mil. euro, tot de la aceeaşi dată, pentru creare de locuri de muncă în zone defavorizate. Ar fi interesant cum văd europarlamentarii noştri modul de utilizare a acestor bani.
7. Vrem o Comisie Europeană mai puternică, sau una mai slabă?
Una puternică înseamnă o cedare de suveranitate mai mare către Bruxelles, slabă - o consolidare a suveranităţii statelor şi, implicit, o reducere a nivelului de integrare. Vrea România o UE mai integrată, să ne îndreptăm spre Statele Unite ale Europei, sau vrea România să stăm cât mai departe de cedarea de suveranitate?
8. Utilizarea banilor europeni - un alt subiect de mare interes pentru electorat.
9. Avem MCV-ul. S-au făcut toate declaraţiile că MCV-ul căruia îi este supusă România va continua. Care este poziţia partidelor politice care participă la campania electorală? Vom avea 32 de reprezentanţi în PE.
E extrem de important ca grupurile parlamentare din PE să fie informate despre poziţia pe care România o are şi grupurile să încerce să susţină poziţia României în mod unitar. Mai vrem sau nu mai vrem un MCV? A ajuns justiţia la un grad de independenţă suficient şi avem garanţia că sunt ireversibile reformele?
Sunt subiecte extrem de importante. Miza nu e să avem un procent mic de participanţi la alegerile pentru PE, ci un procentaj cât mai mare de români care participă la acest vot. A doua zi după alegeri se evaluează nivelul de europenizare a unei ţări şi după prezenţa la vot.
Sunt mult mai multe probleme - uniunea bancară, aplicarea Tratatului fiscal - decât cele pe care le-am enunţat.
Acestea au fost principalele idei. Sunt gata să particip la dezbateri care să-i ajute pe români să înţeleagă importanţa dezbaterii acestor teme.
N-aş vrea să stric acest subiect, însă aş face două menţiuni: funcţionarea Acordului de la Geneva cu privire la Ucraina: punctul nostru de vedere e că Acordul nu a fost suficient de clar pentru a crea obligaţii celor care pot asigura revenirea la normalitate a Ucrainei.
A doua observaţie, cu privire la incidentele tot mai frecvente în domeniul sănătăţii: România are nevoie urgent de o nouă lege a Sănătăţii, care să-i trateze pe medici, pe profesorii din acest sector, cu respectul cuvenit prin remuneraţia pe care o primesc, pe performanţă, nu de la stat. În 1, 2, 3 ani, o nouă lege a Sănătăţii poate fi integral aplicată.
Un ultim lucru legat de campanie, rog toate partidele să aibă în vedere existenţa şi conţinutul legii 78/2000. Aceasta stabileşte sancţiuni grele, cu închisoare de la 1 la 5 ani, pentru cei care nu respectă regulile de finanţare a campaniei electorale. Instituţiile statului vor privi au atenţie la desfăşurarea campaniei electorale.
Nu vreau să fiu nici diriginte, nici să dau partidelor teme.
Întrebări din partea presei:
Primarii nu vor mai avea toată responsabilitatea. Sunt şi primari târâţi degeaba prin procese. Titularul în lege rămâne primarul.
Nimeni nu-i scuteşte pe cei care au făcut infracţiuni până acum de întâlnirea cu procurorii DNA.
Aţi ştiut că firma de unde fiica dvs. Ioana a cumpărat terenul este o firmă-fantomă?
Acum aflu prima dată, dar vă asigur că Ioana a fost un cumpărător de bună credinţă.
Ar trebui ca Florin Popescu - PMP - să-şi dea demisia şi din Parlament?
Am înţeles că, în momentul de faţă, solicitarea procurorului general e la Comisia Juridică. Sper ca Parlamentul să înţeleagă că nu trebuie să obstrucţioneze ancheta, cum a făcut-o în cazul lui Vosganian sau Chiţoiu. E opţiunea fiecăruia. Ce facem dacă se constată, la sfârşit, că n-a fost vinovat?