Odata adoptate aceste HG-uri referitoare la organizarea alegerilor, se deschide o portita legala interesanta in contestarea legii 115/2015 privind organizarea alegerilor locale la Curtea Constitutionala. Adica fix ceea ce Avocatul Poprului refuza sa faca.
Acest lucru nu se poate face direct, ci in mai multi pasi. Orice partid sau potential candidat nemultumit de votul intr-un singur tur poate ataca incepand de astazi HG-ul care stabileste calendarul electoral in contecios administrativ. Acesta ar fi primul pas. Hotararea de guvern stabileste, de la punctul 100 incolo, ca in data de 5 iunie se desfasoara alegerile, in data de 6 iunie se predau la biroul electoral rezultatele votarii, in data de 7 iunie se totalizeaza voturile si se atribuie mandatele. Or, ce-i care nu doresc alegeri intr-un singur tur pot ridica o exceptie de neconstitutionalitate in cadrul procesului din contencios pentru a contesta la Curtea Constitutionala legea in ansamblu.
HG-ul care consfinteste acest calendar electoral este primul act normativ care produce efecte in temeiul legii 115/2015 privind organizarea alegerilor locale.
Mai multe voci din societatea civila au argumentat deja pe larg de ce alegerile intr-un singur tur ridica probleme majore de constitutionalitate.
De pilda, editorialistul Liviu Avram de la Adevarul scria, in decembrie 2015: " (...) in cazul primarilor, Constitutia lasa ca modul de alegere sa fie stabilit prin lege. Cu o conditie: ca legea insasi sa nu incalca Constitutia. Si oricat de libere, periodice si corecte ar fi niste alegeri, "organul" ales intr-un singur tur - care isi poate castiga mandatul si cu doar 15-25 la suta din voturi - are pacatoasa vocatie de a nu fi reprezentativ , adica de a nu indeplini rigorile articolului 2 din Constitutie. Avem aici un al doilea pas castigat: articolul care stabileste alegerea primarilor intr-un singur tur are un cert potential de neconstitutionalitate."
Atacarea HG-ului in contencios ar trebui facuta cat mai repede - chestiune de zile - pentru ca intreg procesul, plus judecarea exceptiei la Curtea Constitutionala, sa se incadreze in timpul descurt de scurt ramas pana la alegeri , dar inca suficient pentru a mai repara ceva: patru luni.
Intrebarea este daca HG-ul adoptat astazi de guvern poate fi atacat in contencios din moment ce el intra in vigoare doar din 22 martie incolo? Procesul poate fi deschis deoarece pana la obtinerea primului termen de judecata HG-ul va fi intrat deja in vigoare.
Citeste continuarea pe hotnews.ro.