UPDATE 10:40 - Mihai Tudose, coordonatorul de campanie al PSD la europarlamentare, a afirmat că românii vor alegeri comasate, potrivit rezultatelor unui sondaj primit de Coaliție.
”Noi aşteptam o cercetare sociologică despre ce îşi doresc românii şi să acţionăm în acest sens. Acea cercetare sociologică ne-a sosit azi-noapte, la 12 noaptea. Vă dăm în premieră faptul că mai mult de 60% dintre români doresc comasarera şi o majoritate chiar mai mare, doresc o continuitate a guvernării, o stabilitate şi o coerenţă în guvernare”, a spus Tudose.
El a precizat că, ”după ce s-a întâmplat în ultimii ani în România e clar că lumea s-a săturat de schimbări bruste pe picior, de schimbări de guvern, de schimbări de politică internă şi externă”.
”Trebuie să avem în vedere şi asta s-a discutat intens şi ceea ce se întâmplă în Europa, în ţările partenere, precum şi construcţiile politice la nivel de Parlament European, Comisie Europeană. Deci nu putem să fim defazaţi faţă de aceste lucruri”, a explicat Mihai Tudose.
El a arătat că decizia celor două partide a fost că azi la 16 să aibă loc şedinţe ale structurilor de conducere simultan.
”Să vedem ce spun partidele noastre, colegii nostri despre strategia pe care noi am convenit să le-o propunem, vom avea o coaliţie imediat după aceste întâlniri, iar la ora 19.00 veţi avea în faţă pe cei doi preşedinţi”, a mai spus Tudose.
”Preşedinţii celor două partide, la ora 19.00 vor răspunde tuturor întrebărilor. Este absolut firesc, fiind două partide democratice, cel mai mari partide din România, să ne ascultăm glasul colegilor, la ora 16.00, care se reunesc în birourile de conducere ale celor două partide.Ieri, la Bruxelles, am avut întâlniri pentru a explica, de asemenea, şefilor de familii politice proiecte pentru România, ce înseamnă România în acest context. Am stat de vorbă cu Manfred Weber”, a transmis, la rândul său, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan.
El a precizat că ”cu toţii au înţeles că responsabilitatea Guvernului României este extrem de serioasă în contextul regional foarte complicat”.
”Vedeţi ce se întâmplă pe frontul din Ucraina, România este stat cheie în această regiuen, cek mai important lucru pentru noi, pentru Europa, este continuarea guvernării într-un mod coerent, asumat, care să aducă bunăstare românilor şi stabilitate”, a mai spus Rareş Bogdan.
UPDATE 10:00 - Liderii Coaliției s-au întâlnit, miercuri dimineață, miercuri dimineață, la Guvern pentru a purta discuții despre comasarea alegrilor și lista comună de candidați.
Potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS, la discuții participă liderul PSD Marcel Ciolacu, prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu și liderul PNL Nicolae Ciucă.
Liderii celor două partide se vor vedea mai apoi cu președintele Klaus Iohannis ca urmare a ședinței CSAT de la Palatul Cotroceni. Ulterior, cei doi vor participa la ședințe pararele, după care va avea loc ședința Coaliției cu concluzii.
În trecut au mai existat 4 runde de discuții în care liderii celor două partide nu au reușit să ajungă la niciun consens.
UPDATE - Există semnale din partea ambelor partide că la ședința de astăzi a Coaliției se va discuta despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Știm că acesta este, de altfel, scenariul cel mai avansat în discuțiile dintre PSD și PNL și este posibil să avem o decizie finală în ceea ce privește această comasare, și vorbim aici despre o decizie pozitivă.
Reprezentanții ambelor partide au anunțat, de altfel, că și-ar dori să fie comasate cel puțin aceste două tururi de alegeri.
În plus, PSD și PNL și-ar dori să meargă cu liste comune la alegerile europarlamentare. Aici există disensiuni în ceea ce privește împărțirea candidaturilor. Pe de o parte, liberalii și-ar dori ca ele să fie împărțite în mod egal. Practic, jumătate de listă să meargă la PNL, iar cealaltă jumătate la PSD. Social-democrații și-ar dori, în schimb, ca partidul să obțină cel puțin 60% din această listă.
Sursele Realitatea PLUS spun că lista va fi deschisă de un candidat independent, astfel încât să nu existe discuții în această privință.
La locale, în schimb, vor fi liste separate, iar acolo rămâne de văzut cum se vor organiza cele două partide, având în vedere că cele două tururi de alegeri ar putea fi comasate.
Nu se va discutata, însă, despre cea de-a doua comasare. Acolo negiocierile s-au blocat în ceea ce privește candidatul la prezidențiale. Ar putea exista discuții pe această temă abia după alegerile europarlamentare., în funcție de rezultate.
Cele două partide vor avea stăzi ședințe paralele, ședinte maraton, înainte de ședința finală din Coaliție. La finalul acstei sunt așteptate, în funcție de decizia din Coaliție, și declarații de presă comune.