"Eu cred că nimeni nu este deasupra legii. Dacă legea nu îi cere acest lucru, nici noi nu trebuie să îl cerem", a declarat Ecaterina Andronescu.
În timp ce reacţia PSD întârzie, liberalii şi preşedintele Klaus Iohannis vorbesc pe aceeaşi voce.
"Situația e din ce în ce mai problematică pentru prim-ministru. E din ce în ce mai problematică pentru Guvern și pentru PSD. Trebuie să recunoaștem că imaginea României are foarte mult de suferit de pe urma acestei chestiuni. Sper să se analizeze situația și cei care pot veni cu soluția să vină. Părerea mea nu s-a schimbat: cea mai simplă soluție, propusă și în iunie", a declarat șeful statului.
În iunie, preşedintele României i-a cerut demisia premierului. La fel ca şi liberalii. Opoziţia arată acum cu degetul spre vicepremierul Gabriel Oprea.
"Începând de astăzi, nu mai poţi fi şi în Proiectul Iohannis, şi loial Premierului Ponta", afirmă prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu. La fel crede şi copreședintele PNL, Alina Gorghiu.
"Le cer azi celor doi domni, Oprea și Dragnea, sa se disocieze de un prim-ministru trimis în judecată pentru corupție și, în același timp, cred că ar fi oportun să îi retragă sprijinul politic care îl menține în funcție", a spus copreședintele PNL, Alina Gorghiu.
Constituţia României reglementează că preşedintele poate dispune suspendarea din funcţie, dar prevederea este valabilă doar pentru faptele comise în timpul mandatului. Victor Ponta este cercetat pentru perioada în care era avocat, în 2007-2008. Doar premierul poate decide dacă se retrage din funcţie. Sau coaliţia, dacă alege să îi retragă sprijinul politic, ceea ce e foarte puţin probabil. În Parlament, şeful Executivului poate fi schimbat, prin moţiune de cenzură, dar opoziţia nu are majoritate, în acest moment.
Ponta iese la atac. Prima reacție pe Facebook cu privire la trimiterea sa în judecată
Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată de către DNA, în dosarul Turceni-Rovinari, în care este acuzat de spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni) şi complicitate la evaziune fiscală. Dosarul va ajunge la judecătorii de la ICCJ, se arată în comunicatul DNA. ANAF s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 51.321,80 lei faţă de inculpatul Ponta Victor-Viorel. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Dan Şova, aflat sub control judiciar, Laurenţiu Ciurel, la data faptelor. directorul Complexului Rovinari, dar şi alte două persoane: Cristea Dumitru, la data director general al Complexului Energetic Turceni, şi Graure Laurenţiu Octavian,la data faptelor director economic al aceluiaşi Complex.