Victor Ponta a arătat că Ordonanţa de Urgenţă 103/2009, avizată inclusiv de prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, atunci în calitate de ministru al Justiţiei, prevede posibilitatea cumulării referendumului cu alte tipuri de alegeri.
Premierul Victor Ponta le-a spus anterior miniştrilor, în şedinţa de guvern, să aibă grijă ce semnează deoarece "rămâne la arhivă", el făcând astfel referire la OU 103/2009 emisă de Guvernul Boc, act normativ care, în opinia sa, este "o pledoarie" pentru unificarea alegerilor parlamentare cu referendumul.
Ordonanţa de urgenţă 103/2009 completează Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
"O să vă fac o scurtă relatare despre Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 103 din 2009, care a stabilit că referendumul se organizează împreună cu alegerile europarlamentare, că e mai bine aşa. O să vă citez, că m-am învăţat să citez ca să nu greşesc, o să vă citez cum spunea primul ministru Boc şi ministrul Justiţiei, domnul Predoiu, că e mai bine să unim europarlamentarele cu referendumul, motiv pentru care au dat ordonanţă de urgenţă", a spus Victor Ponta, în prezenţa presei.
În acest context, le-a cerut miniştrilor să fie atenţi la documentele pe care le aprobă în timpul activităţii lor.
"Morala este: «Vedeţi ce semnaţi că rămâne la arhivă», asta-i morala. Aşa, o pledoarie pentru unirea referindumul cu europarlamentarele, cum face aici Guvernul Boc, mai rar. Ne-au convins, aproape", le-a mai spus Victor Ponta miniştrilor.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, după şedinţa USL, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Victor Ponta, că USL a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei odată cu europarlamentarele.
De asemenea, premierul Victor Ponta a fost întrebat dacă USL are în vedere desfăşurarea referendumului de revizuire a Constituţiei pe parcursul a două zile.
"Conform ultimei decizii a Curţii Constituţionale, care tocmai asta a sugerat, că este necesară o prezenţă cât mai importantă...şi da, în mod normal organizăm sâmbătă şi duminică", a afirmat Victor Ponta.
Anterior, surse din USL declaraseră pentru MEDIAFAX că liderii Uniunii au decis, duminică seară, într-o reuniune informală, organizarea referendumului pentru validarea Constituţiei modificate simultan cu europarlamentarele din luna mai, consultarea populară urmând să aibă loc timp de două zile, cu prag de validare de 50%.
Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a afirmat că PDL respinge categoric comasarea europarlamentarelor cu referendumul pentru revizuirea Constituţiei, arătând că Victor Ponta şi Crin Antonescu sacrifică interesele românilor de dragul unor poziţii în stat, unor interese personale.
Miercuri, fostul premier Emil Boc a declarat că referendumul pentru revizuirea Constituţiei, care ar putea fi organizat odată cu alegerile europarlamentare, "legal, nu poate fi oprit" dar, moral, ar putea să nu fie organizat, pentru că nu ar trebui să se suprapună "peste problematica UE".
Victor Ponta, luat la rost de un senator PNL
Senatorul PNL Cristian Bodea îi cere premierului să prezinte în Parlament un "raport despre starea naţiunii", el enumerând mai multe teme despre care doreşte explicaţii şi spunând că, după ce "şi-a liniştit ambiţiile prezidenţiale", Victor Ponta "are tot timpul să se ocupe de guvernare".
Senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că îi cere în mod public premierului Victor Ponta să prezinte în faţa Parlamentului un "raport despre starea naţiunii", care să conţină un bilanţ al primului an de guvernare şi expunerea obiectivelor din acest an.
"Nu mă las, chiar dacă pot fi urecheat în cadrul partidului sau al USL, şi îi cer public premierului Victor Ponta să vină în Parlament, în luna februarie, cu un raport despre starea naţiunii. Este datoria lui să prezinte celor care l-au învestit în funcţia pe care o deţine un raport asupra guvernării de anul trecut şi ceea ce vrea să facă în acest an. Trebuie să facem o politică deschisă, sinceră şi responsabilă, iar pentru asta trebuie să dăm raportul în faţa cetăţenilor, pentru ca aceştia să înţeleagă ce facem şi încotro îi ducem", a afirmat senatorul liberal.
El a spus că nu solicită "nimic ilegal, nimic supărător, ci un lucru de bun-simţ din partea celui care este premier", adăugând: "Am votat şi eu acest Guvern, este şi Guvernul meu şi are datoria să-mi răspundă".
Senatorul Cristian Bodea a enumerat cinci teme asupra cărora aşteaptă o dare de seamă din partea şefului Guvernului şi a miniştrilor, prima fiind chestiunea accesării şi utilizării fondurilor europene, astfel încât Uniunea Europeană să nu mai mustre autorităţile de la Bucureşti.