Moțiunea de cenzură nu va fi citită marti în plenul reunit al Parlamentului. Ordinea de zi, care includea și citirea textului moțiunii de cenzură, nu a fost aprobată.
Ordinea de zi a ședinței a fost respinsă cu 194 împotrivă, 181 pentru, o abținere, iar trei aleși nu au votat.
Stelian Ion, USR, a anunțat că moțiunea va fi citită joi în plen, urmând ca votul să fie dat joia următoare, pe 10 octombrie. ” E clar că Guvernul Dăncilă va cădea, este doar o chestiune de timp. PSD-ul nu a reușit să ne impună programul pentru moțiune”, a completat deputatul USR.
În acest moment există o întâlnire a liderilor grupurilor parlamentare și posibil o nouă ședință a Birourilor reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.
Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a declarat că, în aceste condiții, moțiunea nu mai poate fi votată sâmbătă.
"Matematic, PSD a pierdut majoritatea, nu s-a aprobat ordinea de zi. Ne sfătuim și o să vedem", a declarat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a afirmat că PSD vrea ca votul pe moțiunea de cenzură să fie dat joia viitoare, 10 octombrie, la ora 10:00.
Președintele Camerei Deputaților a anunțat că moțiunea va fi citită joi, 3 octombrie. Decizia urmează să fie validată în ședința birourilor permanente reunite.
Dăncilă ia peste picior Opoziția după votul pus sâmbăta: "Guvernarea se exercită 24/7"
Mihai Fifor a afirmat că ordinea de zi nu a fost aprobată întrucât de la PSD au existat 26 de absenți. ”Unii poate și-au uitat cartelele de vot”, a spus acesta.
”Vă spun că nu trece moțiunea”, a completat Mihai Fifor.
Scandal în plenul reunit al Parlamentului pe ziua votului moțiunii de cenzură. PSD vrea ca votul să aibă loc sâmbătă, în timp ce PNL cere ca textul moțiunii să fie votat luni, la ora 16:00. Raluca Turcan a cerut în ședința de plen modificarea programului de lucru astel încâtvotul pentru motiunea de cenzură să fie dat în ziua de luni. Președintele de ședință, Florin Iordache refuză să supună la vot.
Raluca Tucan a invocat articolul 20 din regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului: ordinea de zi şi programul de lucru este supus aprobării Parlamentului în ziua stabilită pentru şedinţa comună și se adoptă cu votul deschis a cel puţin jumătate plus unu din numărul deputaților și senatorilor prezenți. Florin Iordache a spus că programul a fost stabilit în ședința Birourilor Permanete reunite și a refuzat să supună la vot propunerea opoziției.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a anunţat, miercuri, că Biroul permanent reunit a stabilit că miercuri, la ora 15.00, va fi citită în plen moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie, iar sâmbătă la ora 11.00 este programat votul. În cazul în care nu va exista cvorum, Iordache spune că va fi programat un nou Birou politic reunit.
Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache (PSD) a propus miercuri în debutul ședinței Birourilor Permanente Reunite (BPR) ca dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură să aibă loc sâmbătă în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. În fața acestei propuneri, liberalii membri în conducerea Parlamentului au părăsit sala, iar ședința a rămas fără cvorum.
Vicepreședinta Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu a ieșit din sală pentru a-l aduce la ședință pe deputatul minorităților, Dragoş Gabriel Zisopol, pentru a reface cvorumul, iar ședința s-a reluat.
Moțiunea de cenzură va fi citită miercuri, iar dezbaterea și votul vor avea loc sâmbătă, începând cu ora 11.00.
Iordache a explicat că ziua de sâmbătă este exact a treia după prezentarea moţiunii în plen.
”Înţeleg că este o urgenţă să fie debarcat acest guvern. Pentru noi este o urgenţă să arătăm că aceşti 237 care au semnat nu vor vota. Noi spunem foarte clar că această moţiune de cenzură nu are nici substanţă şi nu poate convinge, deci nu va fi adoptată”, a spus Iordache.
Moţiunea de cenzură, iniţiată de Opoziţie la adresa Guvernului Dăncilă, a fost depusă marţi în Parlament.