Moțiunea de cenzură. Prima moțiune adoptată, pe 13 octombrie 2009, a fost depusă de parlamentari PNL, UDMR și PSD, după ieșirea social-democraților de la guvernare. Intitulată „11 împotriva României”, moțiunea a primit 254 voturi „pentru” și 176 de voturi „împotrivă”. În urma căderii Guvernului Boc 2, în prag de campanie electorală pentru prezidențiale, președintele de atunci, Traian Băsescu, i-a propus drept premieri pe Lucian Croitoru (respins de Parlament) și pe Liviu Negoiță (procedura de învestire fiind înghețată în Parlament până la alegeri). După scrutinul prezidențial și câștigarea alegerilor de către Traian Băsescu, a fost propus drept premier Emil Boc, iar validarea acestuia s-a produs pe 23 decembrie 2009.
A doua moțiune de cenzură adoptată l-a vizat pe Mihai Răzvan Ungureanu. Depusă de PNL și PSD și intitulată „Opriți Guvernul șantajabil! Așa nu, niciodată!”, moțiunea a primit 235 voturi „pentru” și nouă voturi „împotrivă”. După căderea Guvernului Ungureanu, a urmat instalarea Guvernului Ponta.
Moțiunea de cenzură. În legislatura 2012-2016, Guvernele Ponta au rezistat la patru moțiuni de cenzură. Două depuse în 2014, două, în 2015, de către parlamentari PDL, PNL, PSRO și PPDD (ultimele două, formațiunile lui Mircea Geoană, respectiv Dan Diaconescu).