Pe fondul scăderii inflației, al creșterii PIB-ului și al unui optimism crescut al mediului de afaceri autohton, dar și internațional, în legătură cu evoluția economiei, valoarea indicelui Confindex a depășit maximul anterior de 50,2, înregistrat în primul semestru al anului 2023. Rezultatele ediției a 10-a a studiului indică optimism, reziliență și adaptabilitate din partea mediului de business românesc, peste o treime (34%) dintre managerii români declarându-se relaxați cu privire la economia autohtonă.
Ținerea sub control a inflației și creșterea PIB de către PSD, motive de optimism pentru managerii români
Gradul de optimism al managerilor români cu privire la economia românească a crescut, potrivit studiului, față de jumătatea anului trecut. Aceasta se datorează, pe de o parte, semnalelor pozitive la nivel de indicatori macroeconomici, cum ar fi scăderea inflației și creșterea PIB-ului, și, pe de altă parte, adaptabilitatea mediului de afaceri de a căuta soluții și noi oportunități pentru a rămâne relevanți pe piață.
În plus, așa cum arată datele Institutului Național de Statistică (INS), măsurile PSD de stimulare a mediului de afaceri din România, implementate de Guvernul Marcel Ciolacu, au permis ca economia românească să atingă anul trecut un nivel-record de investiții, de peste 101 miliarde de lei. În plus, pentru 2024, este țintită depășirea pragului de 120 de miliarde de lei.
Potrivit datelor studiului Confidex, companiile din domeniul serviciilor sunt cele mai optimiste (indice de încredere 57,1 la nivelul sectorului), urmate de IT (53,7) și construcții și comerț (ambele domenii cu o valoare a indicelui de 52,6).
În contextul actual al pieței, principalele priorități ale managerilor autohtoni sunt creșterea vânzărilor (48% dintre aceștia), retenția angajaților (26%), îmbunătățirea relației cu clienții (26%), accesul la finanțare (22%) și digitalizarea și automatizarea (21%).