Codul de etică al social-democraţilor nu este de partea lui Liviu Dragnea. Capitolul ”Criterii de conduită şi integritate pentru candidaţii PSD" arată că o persoană care are o condamnare pentru fapte de corupţie nu va avea susţinerea partidului, pentru a ocupa funcţii politice sau administrative, alese sau numite.
Adică cea de deputat şi cea de şef al camerei inferioare a parlamentului, pe care le deţine Liviu Dragnea. Ce-i drept, sunt criterii pentru candidaţi, dar preşedintele PSD a ajung în legislativ şi ocupă a treia funcţie în stat, deşi avea deja o condamnare, în dosarul referendumului din 2009.
Dacă ajunge la judecata partidului, nici în această situaţie, Codul de etică al PSD nu îl ajută pe Liviu Dragnea. Pentru că la capitoul ”Sancţiuni", condamnarea în primă instanţă l-ar trimite în faţa uneia dintre comisiile de etică ale partidului, la sesizare sau din oficiu.
Şi sunt câteva măsuri care s-ar putea lua împotriva sa. Fie i se va retrage sprijinul politic, s-ar putea dicta suspendarea sa din PSD sau, în cel mai rău caz pentru Dragnea, s-ar putea ajunge la excluderea sa din partid.
Mai trebuie menţionat că prezentul Cod de etică şi conduită al Partidului Social Democrat nu este publicat pe site-ul principal al partidului, însă poate fi găsit pe cel al filialei din Iaşi.
ÎN CE CONDIŢII UN MEMBRU PSD NU ARE SUSŢINERE POLITICĂ
1. s-a început împotriva sa urmărirea penală sau a fost trimis în judecată pentru dare şi luare de mită;
2. s-a pronunţat împotriva sa o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupţie, evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă;
3. se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infracţiune.
Sursă: Cod de etică PSD
POSIBILE SANCŢIUNI, DUPĂ JUDECATA PARTIDULUI
1. retragerea sprijinului politic;
2. suspendarea din funcţia politică;
3. suspendarea din calitatea de membru de partid;
4. excluderea din partid.
Sursă: Cod de etică PSD