"Aţi declarat că orice oficial care devine subiectul unei cercetări penale ar trebui să-şi dea demisia sau să fie suspedat imediat. Premierul României se află sub urmărire penală şi este încă în funcţie. Ce părere aveţi despre această situaţie?", a fost întrebat Di Pietro.
"Eu respect în mod evident ideile contrare ale altor persoane şi nu-mi permit să mă implic în realităţile acestei ţări, pur şi simplu îmi exprim o părere. Consider că aceia care deţin funcţii publice şi fac obiectul unei cercetări penale, unei urmăriri penale, au datoria ca mai întâi să răspundă în faţa magistraturii şi abia apoi să-şi desfăşoare activitatea acelei funcţii publice. Iar asta dintr-un motiv cât se poate de simplu şi de concret: opinia publică, cetăţeanul, alegătorul trebuie să afle dinainte dacă acela pe care l-a ales să-l reprezinte are mâinile curate sau nu.
Prin urmare, această persoană cu funcţie publică trebuie să alerge în întâmpinarea autorităţilor, a justiţiei, pentru a ajuta autorităţile să-şi desfăşoare activitatea dacă este vorba despre cercetare penală şi nu să lupte cu ele sau să-i determine pe alţii să lupte pentru ei împotriva autorităţilor judiciare. Ceea ce spun acum nu sunt doar vorbe goale sau principii teoretice, ci un exemplu personal. Când eram magistrat şi lucram la operaţiunea Mâini Curate, m-au acuzat că am comis infracţiuni în timp ce desfăşuram cercetările. Mi-am prezentat demisia şi m-am dus la magistrat pentru a fi judecat. Când eram ministru în primul Cabinet Prodi, am fost acuzat că nu mi-am făcut datoria. Mi-am dat demisia la 12 minute după ce mi s-au adus aceste acuzaţii şi am alergat la judecător pentru a-mi justifica faptele. Eu, în schimb, aveam un avantaj faţă de ceilalţi: ştiam că sunt nevinovat", a declarat Di Pietro, pentru Adevărul.ro.
Întrebat despre presiunile la care a fost supus, Di Pietro a precizat că nimeni nu şi-a permis să îi ofere mită, ci doar funcţii importante.
"Nimeni nu şi-a permis vreodată să-mi ofere ceva. Mi-au oferit posturi importante, pe care le-am refuzat când am considerat că ele implică şi o cerere de contrafavoruri pe care eu nu aş putea să le accept. Vă dau un exemplu concret. Când eram magistrat, în vara anului 1994, mi-a fost oferită funcţia de ministru de către premierul Silvio Berlusconi. Cum eu făceam anchete cu privire la persoane şi societăţi aflate în strânsă legătură cu el, am considerat că nu este oportun să accept oferta sa", a mai explicat fostul procuror.