În legătură cu parteneriatul strategic dintre România și SUA, Iohannis a subliniat că, în baza continuării colaborării dintre țara noastră și Statele Unite, se va lucra la dezvoltarea dimensiunii economice a parteneriatului, inclusiv în privința investițiilor și eliminării vizelor.
"Contactele numeroase, inclusiv la nivel înalt, pe care le-am avut după alegerile din SUA, mi-au reconfirmat angajamentul clar și ferm al Statelor Unite pentru parteneriatul cu România. Așadar, vom continua să lucrăm îndeaproape cu partenerii americani, pentru a da și mai multă substanță dimensiunilor esențiale ale parteneriatului strategic. În planul politico-militar și de securitate, vom acționa inclusiv pentru intensificarea cooperării în aplicarea deciziilor summit-ului de la Varșovia și în pregătirea celui din acest an. De asemenea, vom dezvolta pe mai departe cooperarea bilaterală pentru combaterea terorismului. România va trebui să continue să crească cheltuielile pentru apărare, ajungând în bugetul din acest an la nivelul de 2% din PIB. Astfel, înțelegem să ne asumăm partea noastră de răspundere pentru asigurarea securității naționale în cadrul NATO, dar nu numai. În egală măsură, va trebui să lucrăm împreună cu SUA pentru dezvoltarea dimensiunii economice a parteneriatului, inclusiv în privința investițiilor, dar și a cercetării, inovării, educației și, nu în ultimul rând, în privința eliminării vizelor", a spus șeful statului.
Președintele României a arătat care sunt prioritățile strategice ale României în raport cu UE, susținând că românii au nevoie de o Uniune mai credibilă.
"În ceea ce privește obiectivul consolidării Uniunii Europene, România va trebui să fie un contributor serios, angajat, foarte activ în dezbaterea privind viitorul proiectului european. Rezultatul acestui proces de reflecție aprofundată trebuie să fie o Uniune orientată spre rezultate pragmatice și coerente, flexibilă și mai apropiată de cetățneii europeni. Vrem o aprofundare a integrării europene, aceasta fiind una din soluțiile pentru multiplele crize europene pe care le traversăm. Trebuie și vrem să fim parte a nucleului de integrare al Uniunii, obiectiv strategic de care depinde dezvoltarea noastră pe termen lung. Reiterez în acest context prioritățile noastre strategice: securitatea internă și externă a Uniunii, creșterea economică, crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri, și consolidarea pieței interne. Cetățenii români cei mai proeuropeni au nevoie de o Uniune mai pragmatică și mai coerentă, mai flexibilă, mai puternică, mai prosperă, mai sigură și, cel mai important, mai credibilă. Trebuie să acționăm ferm în acest scop. Suntem, de asemenea, pregătiți să participăm la negocierile privind Brexit. Cum am precizat deja, rezultatul negocierii trebuie să reflecte pe deplin prezervarea drepturilor lucrătorilor români. Reamintesc, totodată, interesul nostru pentru consolidarea cooperării strategice cu Marea Britanie, improtantă pentru România și pentru securitatea europeană", a declarat Klaus Iohannis.
Acesta a puncatat, totodată, și faptul că "vor trebui intensificate pregătirile pentru președinția Consiliului UE din 2019, astfel încât să avem un mandat de succes. Trebuie să sprijinim activ și concret procesul de punere în aplicare a noii strategii globale a UE".