El a arătat că preşedintele are drept de vot, dar nu şi de a se implica în campania electorală, interdicţie aplicată şi în cazul altor categorii profesionale, explicând astfel că un profesor îşi pierde locul de muncă, iar un judecător şi un ofiţer sunt excluşi din magistratură, respectivă din armată dacă se implică în acţiuni cu caracter electoral.
"Pentru a avea un punct de vedere oficial al Curţii Constituţionale, Guvernul va sesiza Curtea, în baza articolului 34, aliniat 1 din Legea 47/1992 care organizează activitatea CC, cu trei solicitări: să analizeze existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, cel abilitat prin Constituţie şi lege să organizeze campania electorală, şi Preşedinte, să stabilească că acest conflict este cauzat de implicarea directă a preşedintelui în campania pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi în campania pentru alegerea unor mandate de deputat şi senator şi să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar că preşedintele României, ca şi alte categorii de persoane care ocupă anumite funcţii, nu are dreptul de a face campanie electorală şi de a se implica activ. În baza deciziei Curţii Constituţionale, evident vom proceda în consecinţă", a spus Ponta.
Întrebat de presă ce înseamnă "a proceda în consecinţă" şi dacă aceasta presupune iniţierea unei noi suspendări din funcţie a preşedintelui, Ponta a afirmat doar că orice decizie a CC este obligatorie.
El a adăugat că o decizie a CC va avea efecte şi asupra altor categorii profesionale, respectiv dacă acestea se pot implica în campanie.
Sesizarea va fi transmisă, probabil, marţi către CC.