Întrebat care a fost motivul pentru care a plecat din Guvern, el a răspuns: "Faptul că nu îmi asum decât lucruri care au bază științifică și stau pe lege. (...) Trebuie gândit foarte bine ce facem nu doar pentru a răspunde unor opțiuni ale unor grupuri care doresc musai să demonstreze că au dreptate".
Patriciu Achimaș-Cadariu a menționat că se referă la sistem în general și la reprezentativitate.
"Aici avem, pe de o parte, o masă de pacienți și avem o masă de profesioniști în sănătate care sigur că pot și ei să dezamăgească, pot să greșească, dar ei sunt singurii care reprezintă sistemul și pentru care nu avem decât vorbe de ocară, de ponegrire și de a scădea în continuare încrederea în ei. Oare cui folosește aceste lucru?", a adăugat el.
El consideră că sarcina ministrului Sănătății este aceea de a face politici de sănătate și control, dar "nu de dragul de a face niște documente sau de a da niște amenzi".
"Scopul este binele pacienților în primul rând. Există două abordări în acest sens: este varianta în care ne uităm câte like-uri pierdem pe Facebook, dăm câteva petarde de presă pentru a rezolva problema, cum se întâmplă de 20 de ani, sau varianta în care te documentezi, construiești un program pas cu pas, așa cum am făcut-o inclusiv cu programul de infecții nosocomiale chiar din decembrie. Treptat se rezolvă problema. O lege bună, se știe peste tot în lume, se schimbă în doi ani, un sistem se schimbă în două mandate — 8-10 ani. (...) Lucrurile acestea nu se construiesc bătând din palme, adunând o comisie... Eu mă refeream la oameni care fac parte din astfel de comisii care nu au soluții, dar care vor să dărâme tot", a mai declarat fostul ministru la Antena 3.
El a precizat că această declarația a sa are legătură cu comisia organizată la Guvern pentru a rezolva problema dezinfectanților din spitale.
"Comisia care a fost astăzi organizată pentru a rezolva această problemă. (...) Atât vreme cât sunt acolo persoane cu care nu rezonez.... Nu am participat la comisie fiindcă am participat împreună cu premierul la o discuție. (...) Ministerul Sănătății nu poate ajuta la imagine pe nimeni. Lucrurile nu se pot face peste noapte. (...) O analiză care este făcută într-un laborator neautorizat nu stă în picioare în justiție", a spus Achimaș-Cadariu.
Întrebat unde "nu vorbea aceeași limbă" cu premierul, Achimaș-Cadariu a menționat:
"În această variantă intempestivă de a face lucrurile, de a nu calcula un buget. Când pornești o astfel de investigație, ai nevoie de un buget, un buget care este foarte mare. Știți cât ar costa în străinătate aceste analize de concentrație, un minim de analize? Între 700 de mii și un milion de euro. În România, peste un milion de lei. Acțiuni intempestive de a folosi laboratoare neautorizate din țară nu mi se par corespunzătoare. (...) Atâta vreme cât ne aruncăm să facem analize din nou într-un laborator care nu este acreditat... Această organizare care s-a făcut în acest weekend la Guvern... Eu eram la Cluj. Am fost chemat, dar nu am reușit să ajung la timp".